Teli parkolók, kiemelkedő forgalom és erőteljes cseh jelenlét az MSZÉSZ nyugati régiójában

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 20. 17:35

Energiahatékonyságról beszéltek, de az eszmecsere során a jókedvvel és az őszinteséggel sem spóroltak a résztvevők az MSZÉSZ nyugati régiójának ülésén. Az esemény 12 szálloda és 40 társult tag részvételével zajlott a Greenfield Hotelben.

Az előző esti, kimondottan jó hangulatú get together parti után kötetlen hangulatban indult a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének régióülése.

Az ügymenetről, problémákról, tervezett beruházásokról szóló beszámolók során nagyon hasonló tapasztalatokról számoltak be a szálláshelyek képviselői. Mindenki tartott a nyártól, nehezen indultak meg a szünidőre a foglalások. A május végi-június eleji megállás után – melynek oka egyes helyszíneken a túlárazás is lehetett – azonban elindult az érdeklődés, a július végül egészen jól sikerült, az augusztus pedig kifejezetten szép eredményt hozott. Miközben a vendégforgalom nagy része a hazai piacról érkezett, a belföldi vendégek száma némileg csökkenő tendenciát mutatott, amit azonban a nyári időszakban is jól ellensúlyoztak a külföldről érkező vendégek. A szállodai parkolók jelenleg, szeptember második felében is tele vannak, a régió húzódesztinációinak számító Bükön és Sárváron néhány egység 80 százalékos foglaltságról számolt be.

 

Beruházások, energiahatékonyság, szakképzés

A résztvevők egy része saját szemével is megcsodálta a régió jelentős szereplőinél végrehajtott fejlesztéseket: májusban megnyitotta kapuit a megújult Hunguest Bük nyugati szárnya; a Danubius Hotel Bük legújabb fejlesztése a csak felnőtt vendégeket fogadó szaunavilág; a Spirit Hotel Thermal Spa nagyszabású felújításának harmadik ütemében a szobák szépítése van soron; a kívül-belül újjászületett Greenfiled Hotelben tavaly fejeződött be a nagyszabású, a szolgáltatásokat is bővítő megújulás.

Az esemény 12 szálloda és 40 társult tag részvételével zajlott a Greenfield Hotelben

Fotó: turizmus.com

A kerekasztal-beszélgetésen az energiahatékony-beruházásokban rejlő költségcsökkentési lehetőségeket vitatták meg. A beszélgetésben Baldauf Csaba, Kolping Hotel igazgatója, Cziráki László, Büki Gyógyfürdő vezérigazgatója, Döklen István, a Spirit Hotel vezetője és Simon István EKR szakértő osztotta meg a napelempark létesítésével, a termálvíz energiájának fűtésre való hasznosításával, a közbeszerzések útján bonyolított beszerzésekkel kapcsolatos tapasztalatait. Kevesen tudják, hogy az energetikai beruházások költségeinek egy része a TAO és az EKR keretein belül az államtól visszaigényelhető, ezért a tervezés folyamatába érdemes energetikai szakreferenseket bevonni, a megtérülést pedig a visszatérítések figyelembevételével kiszámolni – a lehetőségre Simon István hívta fel a résztvevők figyelmét.

Három szállodaigazgató: Németh Viktória, Kovács Krisztina, Klára Ágnes (balról-jobbra)

Fotó: turizmus.com

A magyar vendégek mérsékelt visszaesését a nyugati régióban a külföldi jelenlét teljes mértékben ellensúlyozta – emelte ki beszámolójában Baldauf Csaba tiszteletbeli elnök. Csehország évek óta a régió legfontosabb küldőpiaca, a cseh vendégek minden fürdővárosban jelen vannak. Folyamatos az osztrák vendégek visszatérése és a hollandok jelenléte is egyre erőteljesebb. A szakember – akárcsak a balatoni régió előző nap megtartott ülésén – az MSZÉSZ lobbicéljairól is beszámolt a hallgatóságnak.

Kiss-Bauer Szilvia ügyvezető a Vasi Ágazati képzőközpont működéséről számolt be a turizmus-vendéglátás ágazatban. A szakember a rendszer felépülése mellett arra is kitért, hogyan változtak a diákok foglalkoztatásával kapcsolatos előírások és mire kell ezzel kapcsolatban ügyelni.