Balatoni last minute: az időjárás-előrejelzésből tippelnek a forgalomra a szállodák

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 19. 15:05

A szállodai szervizdíj bevezetését, a balatoni hotelek idei teljesítményét és a last minute jellegűvé vált piaci keresletet is górcső alá vették a szakemberek a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) Balatoni régiójának ülésén, a keszthelyi Hotel Helikonban.

A létszám önmagáért beszélt, a régiülés 23 tagszálloda és 51 társult tag részvételével zajlott.

Forsthoffer Ágnes balatoni régióvezető köszöntője után a KSH első hét havi szállodai adataira építette előadását Baldauf Csaba tiszteletbeli elnök. A 2019-es, 2022-es, 2023-as év azonos időszakának adatai szerint a balatoni régióban a belföldi forgalom kis mértékben visszaesett, egyes külföldi piacok viszont 2019-hez képest is tudtak növekedni és részben pótolták a kieső forgalmat. Németországból jelentős mértékű a csökkenés, Csehországból és Szlovákiából, illetve Romániából viszont erősödés volt tapasztalható. Izrael küldőországként az online egyéni utazók számában jelentős növekedést mutatott, az izraeli vendégek Hévízen, Siófokon, Alsópáhokon is megjelentek. Ezzel a küldőpiaccal tehát, minden nehézsége ellenére, érdemes foglalkozni – emelte ki a szakember.

 

Baldauf Csaba tiszteletbeli elnök értékeli az idei szezont

Fotó: turizmus.com

A balatoni régióban 190 szálloda 13 ezer szobát kínál, sok a kisebb, alacsony szobaszámmal működő szálláshely. Bizonyos időszakokban gyengélkedtek a szállodák, a nyár elején nem voltak biztatóak az előrejelzések, az ultra rövidtávú foglalás – mely a családos vendégek körében is egyre jellemzőbbé válik – azonban nagy mértékben és pozitív irányban befolyásolta a foglaltsági adatokat, melyen az augusztus végi jó idő is dobott egy nagyot – emelte ki Baldauf Csaba.

 

Régi-új lobbicélok

A tiszteletbeli elnök a szövetség régi-új lobbicéljait is felsorolta:

  • légiforgalom bővítése Budapesten (elsősorban a közvetlen tengerentúli összeköttetés biztosítása)
  • Balaton Airport (a balatoni kapacitások bővülését a magyar piac nem tudja lekövetni, a környező országokból, de ezeken kívülről is szükség van vendégekre)
  • NTAK forecast adatok rendelkezésre állása (a tényadatok szükségesek az értékesítés és marketing tervezéséhez)
  • reprezentációs adó csökkentése
  • a szervizdíj a szálloda minden munkavállalója részére biztosítható legyen
  • vissza nem térítendő támogatások, hitelprogramok energiahatékonysági beruházásokra
  • Airbnb szabályozása (a Covid után iszonyú kapacitások jelentek meg, 5000-ről 12 000 nőtt az ilyen célra kiadott lakások száma Budapesten)
  • szerepvállalás a közép- és felsőfokú oktatásban
  • bérpiaci felmérés minden évben (az idei évben elkészült, erről az őszi körgyűlésen lesz tájékoztató)
  • régiós kedvezménykártya-rendszer.

 

Szállodai szervizdíj bevezetését javasolja az MSZÉSZ

A szállodai szervizdíjjal kapcsolatban a szövetség vezetése szeptember végén egyeztet a minisztériummal az ágazat érdekében. A szumma nettó árbevétel (kivéve F&B) 2-4 százalékát kitevő szervizdíjból a szállodai dolgozók teljes körét tudnák forgalom arányosan többletjövedelemhez juttatni, a mostaninál attraktívabb és kedvezőbb környezetet teremtve a munkavállalóknak. Az intézkedés az árbevétel további kifehérítésére is kedvező hatással lenne – hangsúlyozta a tiszteletbeli elnök.

Nagy érdeklődés mellett zajlott a balatoni régióülés

Fotó: turizmus.com

Két pályázat áll előttük, az Év Fiatal Szállodása Díj a 35 év alatti vezetők, részlegvezetők vagy igazgatók számára, illetve az Év Szállodája Díj. Utóbbira már azért is érdemes jelentkezni, mert a sikeres pályázatot benyújtók a Hotelstars rendszerében +15 pontot kapnak.

Elhangzott még, hogy az MSZÉSZ őszi közgyűlését november 14–15-én a Balatonfüred Kongresszusi Központban tartják.

 

Az aktivitás, a gasztronómia és a bor a Balaton fő vonzereje

A régióülés érdekes mozzanata volt a menti.com eszközével végzett helyszíni interaktív felmérés. Ennek eredménye szerint a jelen lévő MSZÉSZ-tagszállodák többségénél a vendégéjszakaszám az év első 8 hónapjában kismértékben csökkent, ahogy az átlagos tartózkodási idő is. Az átlagárak 10-20 százalékkal emelkedtek, ennek ellenére a jövedelmezőség kis mértékben, legfeljebb 20 százalékkal romlott. Továbbra is problémás a szakemberhiány. A jelen lévők szerint a balatoni szálláshelyekből túlkínálat van.

A résztvevők leginkább a gazdasági, inflációs helyzet javulását várják, lobbizni érdemes azért is, hogy a Balaton több marketinget kapjon. A régió erőssége a sport, aktív turizmus, a gasztronómia és a bor, a tó kommunikációját ezekre a termékekre kellene építeni az azonnali felmérésben véleményt mondó szállodások szerint.

 

Last minute jellegű a piac

Hasonló tapasztalatokat éltek át ezen a nyáron a szállodák a főszezoni foglaltságról, őszi előrejelzésekről, fejlesztésekről szóló beszámolók szerint. A június nehezen indult, de – részben az augusztus végi jó időnek köszönhetően – végül a többségnél jól alakult a szezon. Az ultra last minute foglalások mindenütt nehezítették a működést, tipikus, hogy a hétvégére csütörtökön telik meg a szálloda. Mint elhangzott, a várható forgalomról már nem elsősorban az előfoglalási adatokból, hanem az időjárás előrejelzésből lehet következtetni.

A jelen lévő szállodások is beszámoltak saját egységük idei eredményeiről

Fotó: turizmus.com

Több egység a külföldi forgalom növekedéséről, illetve a négycsillagos szektor árérzékenységéről számolt be, kisebb-nagyobb fejlesztések (energetikai beruházások, szobafelújítások, interaktív szórakoztatás) mellett. A felszólalások a gázszolgáltatókkal kötött szerződéseket is érintették, egyes szállodák eurós, másik hibrid, részben fix áras, részben piaci áras szerződéseket kötöttek.

A munkaerő tekintetében különbözőek voltak a résztvevők tapasztalatai, gyakori panasz, hogy nem csak a szakemberek hiányoznak, a végzettséget nem igénylő pozíciókat is nehéz betölteni. Sok szereplő béremeléssel, plusz juttatásokkal igyekezett megőrizni a meglévő csapatot. A hiányt több egységben harmadik országbeli munkavállalókkal pótolják, másutt, például a Kolping Hotelben kifejezetten a pályakezdő, fiatal munkaerő kedvéért építenek szálláshelyet.

Tatár György, a cegeshelyszinek.hu és a rendezvenyhelyszinek.hu tulajdonos-ügyvezetője arról beszélt elődadásában, hogy nagy az érdeklődés a vidéki helyek iránt az idén, a corporate megrendelők nyitottak új szálláshelyek és desztinációk felfedezésére. Jó hír, hogy a MICE területén csökkent a last minute jellegű foglalás  a szállodákban.Érdekes adatokat hozott a nyárról és az őszről Teimel Viktor, a Szallas.hu balatoni kapcsolattatója. Előadásában statisztikákról, foglalási számokról, az árparitás kérdéséről, az őszi foglalások ösztönzésének lehetőségeiről is szó esett. A tavalyinál ugyan kevesebb számmal, de nyári kereséseikben a Balaton az első helyen szerepelt, a második helyen Siófok állt. A szállodai foglalások részaránya 4 százalékkal csökkent náluk, az apartmanokban hasonló mértékben növekedett. Adataik megerősítik a piac last minute jellegét, a Balatonnál az aktív foglalások 26%-a érkezett 7 napon belül és csak 47%-a futott be 30 napon túl. Az átlagos tartózkodási idő a nyári hónapokra 2,91 volt, az őszi időszakra 2,27 éj a Szallas.hu-n keresztül realizált foglalások esetében.