HDD, SSD vagy külső tároló a jó választás?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2024. április 14. 11:46

Ha elveszítjük az adatainkat, az nem csak kellemetlen. Pótolhatatlan veszteség, amikor családi fényképeknek, videóknak, fontos dokumentumoknak kell búcsút mondanunk. Bármilyen fejlett is a technológia, mindig érdemes gondoskodni egy biztonsági mentésről.
Nagyobb kapacitású, de lassúbb HDD-t vásároljunk? Esetleg gyors és megbízható SSD-t? Vagy maradjunk a rugalmas és hordozható külső tároló mellett? Bármelyiket válasszuk a BSTrade által is forgalmazott háttértároló megoldások közül, fontos, hogy a saját szükségleteinkhez igazítsuk a döntést. Íme, egy gyorstalpaló az eligazodáshoz.

 

Merevlemez (HDD)

A merevlemez vagy HDD (Hard Disk Drive) egy klasszikus tárolási eszköz, amely az adatokat mágneses lemezekre írva őrzi. A lemezek forognak, az olvasófejek pedig leolvassák. A technológia már több évtizede velünk van, ami bizonyíték a megbízhatóságra és a tartósságra.

Mindig érdemes gondoskodni egy biztonsági mentésről

Fotó: Stock fotó

 

  • Előny: Gyakran nagyobb tárolási kapacitással rendelkezik, és ár-érték arányban általában olcsóbb, mint az SSD.
  • Hátrány: Szintén az SSD-vel összehasonlítva az olvasás és írás sebessége sokkal kisebb, és mivel mechanikus alkatrészeket tartalmaz, érzékenyebb a fizikai behatásokra, például rázkódásra.

 

Mozgó alkatrészek nélküli adattároló (SSD)

Az SSD egy modern tárolóeszköz, villámgyorsan ír és olvas. A memóriában őrzi az adatokat.

  • Előny: Az adatokhoz való gyors hozzáféréssel a rendszerindításhoz és az alkalmazások betöltéséhez is rövidebb idő kell. Kevesebb energiát fogyaszt, mint a HDD. Nincsenek mozgó alkatrészek, ezért ellenállóbb a fizikai károsodással szemben.
  • Hátrány: Általában drágább, mint a HDD, különösen, ha nagyobb kapacitású a modell. Az SSD élettartama korlátozott számú írási ciklusra terjed ki, bár ez a felhasználók többsége számára általában nem jelent problémát.

 

Külső tárolók

A külső tároló különálló eszközként csatlakozik a számítógéphez. Ebből adódóan védve maradnak az adataink egy rendszerhiba vagy számítógépes vírus támadása esetén. Az sem utolsó szempont, hogy anélkül bővíthetjük a tárolókapacitást, hogy belenyúlnánk a gépházba.

  • A külső merevlemezek gyakran használnak hagyományos HDD technológiát, de elérhetőek SSD alapú változatok is. Külső házban helyezkednek el, amit USB vagy más csatlakozón keresztül csatlakoztathatunk a számítógéphez.
  • Az USB meghajtók kompakt, hordozható megoldások, amelyek ideálisak az adatok gyors átvitelére és szállítására.

A külső tárolók könnyen cserélhetők és szállíthatók, de általában lassabbak a belső tárolóknál, és sérülékenyebbek is a külső csatlakozás miatt.

 

Rendszeresen mentsünk!

A megfelelő eszközt úgy tudjuk kiválasztani, ha tisztában vagyunk a számítógépünk hardverével és felmértük, mekkora adatmennyiséget szeretnénk tárolni. Érdemes lehet szakember segítségét kérni a döntéshez.

Ha sikerült eligazodni a háttértárolók világában, már csak egyetlen jó tanács maradt: rendszeresen mentsük az adatainkat! Soha nem tudhatjuk, mikor történik valami váratlan dolog és lesz rá szükségünk.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.