Megérkezett a 16 milliomodik utas a budapesti repülőtérre

Forrás: turizmus.com

 2019. december 27. 13:11

Négy nappal az év vége előtt újabb rekord utasszámot ért el a budapesti repülőtér: december 27-én lépte át a terminál kapuit az idei esztendő 16 milliomodik utasa.

A magyar főváros légikikötőjének forgalma a tavalyi, szintén rekordnak számító 14,9 milliós utasszámot már november végéig elérte, idén több mint egymillióval több utas haladt át a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Köszönhetően Budapest nemzetközi turisztikai jelentőségének, az útvonalhálózat dinamikus bővítésének, valamint az új légitársaságok megjelenésének, a 2019-es év utasforgalma ismét az európai átlag felett van. Ebben az esztendőben 16 százalékkal bővült az elérhető városok száma, vagyis már közel kétszázféle útvonal közül választhatnak az utasok. Csak idén 33 új járat indult el – új városok és a már meglévők felé egyaránt – és már 2020-ra is 16 további járatot jelentettek be a Budapest Airport légitársasági partnerei.Jelentősen nőtt a hosszútávú járatok száma is, amelyeken 2019-ben mintegy egymillió ülőhely volt elérhető, köszönhetően az olyan közvetlen járatoknak, mint Peking, Chicago, Doha, Dubaj, New York, Philadelphia, Sanghaj, Szöul, Toronto.

Rekord utasszámot ért el a budapesti repülőtér forgalma

Fotó: Budapest Aiport

A közeljövőben további kínai desztinációk, Csengtu, Csungking és Sanya is csatlakoznak az új járatok sorába. A ferihegyi repülőtér forgalma 2015-ben érte el a tízmilliós határt, idén pedig rögtön a karácsony után, december 27-én regisztrálta a légikikötő a 16 milliós utasszámot.

Ez azt jelenti, hogy mindössze négy év alatt hatmillióval, azaz 60 százalékkal nőtt az érkező és induló utasok száma Budapesten.

A Budapest Airport 2019-ben nagyívű infrastrukturális és technikai fejlesztéseket valósított meg a repülőtéren, s a fejlesztések 2020-ban is folytatódnak – írták közleményükben.