Hollandia eltörli a beutazási korlátozásokat március 23-tól

Forrás: turizmus.com

 2022. március 22. 14:40

Március 23-tól Hollandiában eltörlik a digitális Covid-igazolvány használatát, így az országba történő beutazáshoz már nem lesz szükség sem oltási igazolvány, sem pedig negatív teszteredmény bemutatására.

Az új szabályok többsége a Covid-19-járvány kapcsán meghozott ideiglenes intézkedésekről szóló törvényen alapul. A rendelkezések értelmében március 23-tól a repülőgépeken és a repülőtereken a biztonsági ellenőrzésen túl továbbra is kötelező a maszk viselése. A tömegközlekedési eszközökön, taxikban, autóbuszokon és kompokon azonban ezentúl nem kell maszkot viselni.A hatóságok ettől függetlenül a forgalmas helyeken továbbra is ajánlják a maszk viselését.

Jelenleg a nagyobb éjszakai szórakozóhelyeken és az előre kijelölt ülőhelyek nélküli, nagyobb rendezvényeken (500 fő felett) kötelező a belépés előtt tesztelni (1G szabály). Március 23-tól, szerdától ezek a helyszínek és rendezvények tesztkötelezettség nélkül is látogathatóak lesznek. Ez azt jelenti, hogy többé nem lesz kötelező felmutatni a védettségi igazolást. Március 23-tól emellett az EU-ból, illetve a schengeni térségből Hollandiába utazóknak már nem kell tesztet, gyógyultsági vagy oltási igazolást felmutatniuk a beutazáshoz, az egészségügyi nyilatkozat kitöltése azonban továbbra is kötelező.Az EU-tagállamok azon állampolgárai számára, akik az EU-n és a schengeni térségen kívüli országokból utaznak Hollandiába, szintén megszűnnek a beutazási korlátozások. A hatóságok azonban minden beutazónak továbbra is javasolják az érkezés után, illetve az érkezést követő 5. napon egy gyorsteszt elvégzését.

Március 23-tól az EU-ból és a schengeni országokból szabadon beléphetnek az utazók Hollandiába

Fotó: 123rf.com

A nem uniós állampolgárokra továbbra is az uniós beutazási tilalom vonatkozik. Bizonyos "biztonságos" országokból érkező személyek mentesülhetnek ez alól, amennyiben rendelkeznek védőoltással.

Az elmúlt hetekben már több európai ország bejelentette a koronavírus-járvány miatt bevezetett beutazási korlátozások eltörlését, köztük Izland, Norvégia, Szlovénia, Csehország és Írország, valamint Magyarország is.