Mahart: Új szárnyashajók, sűrűbb menetrend, látványos fejlesztések

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2019. december 01. 15:04

Jó hangulatú partnerparti keretében búcsúztatta 2019-et és számolt be a jövő évi újdonságokról a Mahart PassNave vezetése a Budapest hajó fedélzetén.

Az idei év nem tartozik a felhőtlen időszakok közé, hiszen a cég működését és általában a dunai vízi turizmust beárnyékolta a dél-korai turistákkal történt szörnyű baleset. A távol-keleti turisták száma érthetően jelentősen csökkent, de más külföldi csoportoktól is visszaestek a megrendelések. A belföldi forgalom szintén lelassult, csupán a baleset után 2-3 hónappal állt helyre – hallottuk a pénteki rendezvényen.

Szárnyashajó a Dunán

Fotó: Facebook / Mahart PassNave

Újdonságok 2020-ban

Spányik Gábor, a Mahart PassNave Kft. ügyvezető igazgatója és munkatársai reményteljes 2020-at vázoltak fel. A hajópark az utóbbi évek során megújult, jövőre a menetrend is sűrűbb lesz. Különösen kiemelkedő a Dunakanyarban észlelhető fejlődés: három év után ismét elindítják a Budapest-Vác-Visegrád-Budapest járatokat. Verőcén és Szobon új kikötők épülnek, és az elkövetkező három évben négy új szárnyashajót állítanak forgalomba.

A Dunakanyar egyre inkább stratégiai úti cél a belföldi utasok számára is, ami annak is köszönhető, hogy felfrissült a menetrend és több új kikötő kezdett működni.

Egyre népszerűbbek a belföldi szárnyashajó programok, ilyen a Solt-Révbérpusztai túra, a Kalocsa-Hajós út, a komáromi erődlátogatás, az esztergomi bazilika megtekintésével egybekötött hajózás. Újdonság az esztergomi gyógynövényes-borkóstolós kirándulás. A kétnapos bécsi és pozsonyi városlátogatás mellett háromnapos Pozsony-Dévény-Bécs kiruccanást is kínálnak, ami szintén újdonság.

A turisták részéről növekvő igény, hogy kerékpárt is szállíthassanak a hajókon, amire kiemelt figyelmet fordítanak.

 

Nagyszabású modernizációs program indult

2020 őszére fejeződik be a vállalat nagyszabású modernizációs programja, amelynek során megszépülnek a kikötők és azok környékre –például Budapesten a Nemzetközi Hármaskikötő alsó szintje után a felső is korszerűsödik –, valamint új úszóműveket helyeznek el.

Alacsony vízállás esetén mederkotrással teszik használhatóvá a kikötőket. Esztergomban olyan úszóművet állítanak szolgálatba, amely rendezvényhelyszínnek is alkalmas lesz. Dömös új úszóművén szállodahajók is ki tudnak majd kötni, Visegrád új úszóműve pedig két szállodahajó helyett már egyszerre négyet-ötöt tud kiszolgálni. A Dunakanyarban tervezett kikötőfejlesztésekről korábban itt írtunk részletesen.

Népszerűek a Mahart PassNave kirándulóhajói

Fotó: Facebook / Mahart PassNave

A korszerű Budapest hajó – amely a cég zászlóshajója, ezúttal a szó klasszikus értelmében – szinte mindig tele van, svédasztalos vacsorás, városnézős, élő zenés programja igen népszerű a külföldi és belföldi turisták körében egyaránt.

A ráérősebbek közül sokan szeretnék vízi úton megközelíteni úti céljukat, ezért a program nélküli bécsi, komáromi, visegrádi, esztergomi menetrend szerinti hajójáratok iránt is sokan érdeklődnek – hallhattuk.

A kirándulóhajó járatok között kedvelik a Dunakanyari sétát, valamint a Sétahajózást Esztergom Duna-szakaszán, illetve a speciális budapesti színházi járatokat.

A budapesti hajójáratok közül kiemelkednek a szilveszteri, illetve az augusztus 20-i programok, amelyek része a vendéglátás is.

 

Rendezvényszervezés és tengerjáró hajók

A menetrendi utaztatás mellett a rendezvényszervezés az egyik fő tevékenység, a rendezvényhajók a konferenciáktól, protokoll- és vállalati találkozóktól az esküvőkig  számos eseménynek adnak helyszínt.

A cég utazási irodája, a Mahart Tours egyik fő tevékenysége a hajós körutazások megszervezése. A tengerjáró luxushajókkal történő utazás mára az egyik legkedveltebb, és ár-érték arányban a legkedvezőbb utazási formává vált, különböző korosztályok körében, olykor eltérő igényekkel.

Több mint 10 hajótársasággal és több mint 70 komptársasággal állnak kapcsolatban. A magyarok körében a legkedveltebbek a Földközi-tenger keleti és nyugati medencéjét, a norvég fjordokat és a baltikumi fővárosokat bebarangoló túrák. Különlegességnek számítanak a karibi és világ körüli hajóutak.

A nemzetközi folyami hajóutak szintén kedveltek, főleg az idősebb korosztály körében. Franciaország, Spanyolország és Portugália folyói mellett az ajánlatok között szerepelnek olyan egzotikus úti célok is, mint a Volga, az Amazonas vagy a Jangce meglátogatása.

Évek óta nagy siker a folyami kirándulás magyar idegenvezetővel, amikor a hajó a Budapest-Passau-Linz-Bécs-Budapest útvonalat járja be, és természetesen a városok megtekintése sem marad el.

A beszámolókban szó esett a Twin City Liner közelmúltban történt budapesti kikötéséről is, ami szenzációnak számít a cég történetében.