Európai színvonalú fejlesztés a Herman Ottó Múzeumban

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. január 24. 11:35

Idén, várhatóan az év végéig új épületszárnnyal bővül a miskolci Herman Ottó Múzeum központja. A fenntartó önkormányzat több mint 700 millió forint pályázati támogatást nyert el a fejlesztésére.

A munkák előreláthatólag tavasszal kezdődnek – erről tájékoztatott Tóth Arnold néprajzkutató, a múzeum igazgatója –, és az új épületrészt 2020-ban vehetik birtokukba a látogatók.  Az intézmény életében ez fontos előrelépést jelent, hiszen az új szárnyban két új nagy gyűjtemény kap majd helyet, állandó kiállítás keretében.

Az új épületrész földszintjén kap helyet egy európai szinten is egyedülálló tárlat, mely a Kárpát-medence népviseleteit vonultatja fel: összesen 280 eredeti népviseletet láthat majd a közönség. Közülük 173 életnagyságú bábu segítségével elevenedik meg, melyeket néhai Barna György miskolci magángyűjtő anyagából állítanak ki.

Tavaly 65 ezer látogatót fogadtak a múzeumban

 

Az emeleti részen a jelenlegi képtárral együtt, közös képzőművészeti kiállítást rendeznek be, miután a Magyar Nemzeti Bank Értéktár Programja keretében a jegybank által megvásárolt Kövesi István titkos gyűjteménye is itt kap helyet.  A gyűjtemény a XX. századi legnagyobb hazai mesterek festményeit tartalmazza, láthatjuk majd többek között Aba Novák Vilmos, Ripp-Rónai József, Egry József, Szőnyi István alkotásait.

Korábban hasonló műveket gyűjtött az egykori miskolci orvos, Petró Sándor is, akinek a gyűjteményét 1980 óta láthatják jelenleg is a Herman Ottó Múzeum képtárában. Ezek is főleg XX. századi magyar művészek remekei.

A múzeum célja az, hogy a Kövesi- és a Petró-gyűjteményt egymást kiegészítve nyújtson teljes képet a XX. század kiemelkedő mestereinek munkáiból.

A fejlesztés részeként a múzeum képtára is megújul

Fotók: Mentusz Károly

Ezek mellett az új épületrészben egy harmadik tárlatot is terveznek, amely Anti Képtár címmel, a hamisítványok világáról szól majd, feltárva ezek rejtelmeit.

A fejlesztés részeként az intézmény központi épületében kávézót és múzeumi boltot is nyitnak. Ezzel a nagyszabású beruházással pedig európai színvonalú képzőművészeti, természettudományos és néprajzi bemutatóhelyet alakítanak ki, miközben a látogatóknak is komfortosabb környezetet teremtenek.

A múzeum igazgatója arról is tájékoztatott, hogy 2018-ban sikerült megtartaniuk az előző évi 65 ezer látogatót. Kiemelkedő eseményük volt a Seuso-kincs nagy sikerű vándorkiállítás, amelyet 25 ezren tekintettek meg. Emellett 170 millió forintos költséggel régészeti raktárbázist is építettek. Folyamatos munkával pedig előkészítették az idén február 15-én megnyíló új állandó kiállításukat, az őstörténeti tárlat címe MezoZOOikum – Dinók lesz.