Hat napon át hatvan program vár a Csángó Fesztiválon Jászberényben

Forrás: MTI/turizmus.com

 2023. augusztus 02. 09:33

Csaknem hatvan program, hatszáz közreműködő, köztük moldvai és gyimesi csángók, erdélyi, felvidéki, vajdasági hagyományőrzők, valamint a Magyarországon élő kisebbségi tánccsoportok és zenészek képviselői mutatkoznak be az augusztus 8-tól 13-ig tartó 31. Csángó Fesztiválon.

Szűcs Gábor, a fesztivál igazgatója elmondta: a rendezvény a határon túli magyarság népművészetét mutatja be a kisebbségek, nemzetiségek identitástudatának erősítése érdekében.

Augusztus 8-án este Nékünk örömet adjon címmel a jászberényi Viganó Alapfokú Művészeti Iskola szólótáncosainak műsorát láthatják az érdeklődők a Jászság Népi Együttes székházában. Augusztus 9-én ugyanott lesz látható a Boka Gábor Színtársulat előadásában a Sobri Jóska: Üdvözlet a Bakonyból! című előadás.

Augusztus 10-én este a Szabadtéri színpadon a Magyar Állami Népi Együttes műsorát láthatja a közönség Kolozsvári piactéren címmel.

Augusztus 11-én a Főtéri színpadon tartják a fesztivál ünnepélyes zászlófelvonását. Este a Szabadtéri színpadon lesz látható Héttorony címmel a Duna Művészegyüttes előadása Makovecz Imre emlékére. A táncszínházi előadás arra vállalkozik, hogy az építészmester gondolkodásmódját, műveinek komplexitását a tánc nyelvén fogalmazza meg.

Augusztus 12-én Táncforgatag címmel tánccsoportok, táncegyüttesek, hagyományőrzők és egyéb résztvevők táncos-zenés felvonulása lesz látható a város főterén. Este a Táncpanoráma nevű gálaműsorban több táncegyüttes is fellép a főtéri színpadon.

csangofeszt

Augusztus 8-tól 13-ig koncertekkel, táncházzal, népi gyermekprogramokkal és népművészeti vásárral várják a látogatókat

Fotó: Csángó Fesztivál

Augusztus 13-án délután a jászberényi ferences Templomban Folkmisét tartanak. Este a Főtéri színpadon az Időtlen értékek című gálaműsoron hagyományőrző táncosok és zenészek lépnek fel, közreműködik a Jászberényi Hagyományőrző Egyesület, a Jászság Népi Együttes, a Tarsoly Zenekar, az Antal Banda, valamint az Árendás és a Galagonya táncegyüttesek. A fesztivált tűzijátékkal zárul.

A rendezvény idején koncertekkel, táncházzal, népi gyermekprogramokkal várják a látogatókat. Kiemelt program az augusztus 10-től 13-ig tartó népművészeti vásár, ahol csaknem kilencven kézműves és vásári árus kínálja termékeit. A hazai népi iparművészek által készített termékek mellett megjelennek az erdélyi falvakra és a csángó kultúrára jellemző népművészeti hagyományok, kézműves termékek is.

A rendezvény ad otthon augusztus 9-től 11-ig a 10. Kárpát-Haza Kulturális és Gazdasági Konferenciának a jászberényi Déryné Rendezvényházban és a Csángó Házban.