Létrejött a Fogarasföld mikrorégió

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2019. május 28. 12:06

Romániában 33 Brassó és Szeben megyei település megalakította a Fogarasföld mikrorégiót, hogy uniós forrásokra is pályázhassanak a méltatlanul elhanyagolt térség turizmusának, infrastruktúrájának fejlesztésére.

A Fogarasi havasoktól északra elterülő mikrorégió stratégiája öt pilléren áll: környezetvédelem, gazdasági fejlődés, közlekedési kapcsolatok javítása, hatékonyság, közszolgáltatások fejlesztése, fenntarthatósági stratégia.

Az agyoncentralizált romániai közigazgatás erdejében azonban a helyi kezdeményezés még kevés, a Fogarasföld mikrorégió, a két érintett megyei tanács támogatásával azt akarja, hogy a térség része legyen az országos turisztikai fejlesztési stratégiának, ezért most a kormánynál kilincselnek.

A Brassó és Szeben megyei városok, községek kezdeményezéséhez civil szervezetek és a turizmusban érdekel magánvállalkozók is csatlakoztak. A wall-street.ro úgy tudja, a civilek közül a legaktívabb most a Brassó megyei Mardsina (Mărgineni) faluban székelő Procult Egyesület, amely a Kelet-Fogarasföld Helyi Kezdeményező Csoporttal és a vidéki fejlesztéseket finanszírozó állami hivatallal (AFIR) közösen tematikus gyalog- és kerékpárutakat jelöl ki a térségben, ugyanakkor tájékoztató pannókat helyez ki első körben a hét partnertelepülésen és azok környékén. Ezenkívül lesz mobilapplikáció, tájékoztató honlap, népszerűsítő prospektusok.

Fogarasföld egy kisebb szakaszt kivéve, autópályán is elérhető Magyarországról

Fotó: wall-street.ro

Addig is azonban, amíg a tájékoztatási, népszerűsítő rendszer teljes egészében talpra áll, a magyarországi turistáknak is érdemes meglátogatni ezt a páratlan szépségű, érintetlen területekkel teletűzdelt térséget. Budapest és Nagyszeben között létezik közvetlen vonatjárat, de Nagyszeben felé autópályán is elérhető (egy rövid, Lugos-Déva közötti szakaszt kivéve, de állítólag nyáron ez is átadják) a Fogarasföld.

Fogarasföld – a Fogarasi-havasoktól az Olt síkságáig húzódó terület – egykoron Erdély közigazgatási területe volt, központja pedig Fogaras városa. A térség ékköve mai napig a közelmúltban felújított fogarasi vár, amelyről azt írta a Huffington Post, hogy a bajorországi Neuschwanstein után a második kastély a világon, amelyet érdemes meglátogatni.

A Huffington Post szerint a fogarasi vár a második kastély a világon, amelyet érdemes meglátogatni

Fotó: zuzistar.ro

Sokan választják a különböző nehézségi fokozatú gyalog- és kerékpártúrákat (több helyen is kölcsönözhető bicikli), hegymászást, és nem utolsó sorban a szervezett és teljesen biztonságos medvelest, más vadállatok megfigyelését. De a térségben utazva érdemes meglátogatni a vádi (Vad-Şercaia) nárciszmezőt, a holbáki (Holbav) természetvédelmi területet, a Bâlea-tavat, az alsószombatfalvi (Sâmbăta de Jos) ménest, vagy a halmágyi (Hălmea) evangélikus-lutheránus templomot, és a sor még folytatható.

A települések között barangolva nem okoz gondot a szálláshely megtalálása sem, érdemes a falusi panziókra „vadászni", amelyekben helyi ételkülönlegességek is kóstolhatók.