Mrs. Robinson és a szigete

Forrás: turizmus.com

 2019. február 25. 16:39

A Dél-Korea és Japán közötti, gyönyörű Dokdo-sziget egyetlen lakója egy 81 éves dél-koreai özvegy, Kim Sin-veol.

Nevezhetnénk Kim Sin-yeol-t Mrs. Robinsonnak is, de ő korántsem magányos, a sziget ugyanis egyike lett a világ legfelkapottabb turisztikai  desztinációinak: évente 160 ezer ember keresi fel. Akik már mindenütt voltak, azok a Dokdo-szigeteket szeretnék látni. A világítótorony üzemeltetői vagy a turisták csupán pár órát tartózkodnak a meseszép fekvésű földdarabon, Kim viszont már 1991 óta él itt, amikor a férjével a vitatott hovatartozású szigetre költöztek. Férje tavaly októberben halt meg, de az özvegy nem tervezi, hogy elköltözne innen. Amint azt a CNN-nek nyilatkozta, megszokta már, hogy esténként csend van, háborítatlan nyugalom, és ő csak itt tud jól pihenni. A sziget a legközelebbi szárazföldről háromórás hajóúttal érhető el, persze sokan helikopterrel is érkeznek.

A Dokdo-sziget

Fotó: maxpixel.net

A Dokdo-sziget hovatartozásán több mint 300 éve vitatkozik a két ázsiai ország. Szerepe akkor értékelődött fel, amikor Japán a II. világháborúban rájött, milyen fontos stratégiai megfigyelő szerepe lehet egy itteni támaszpontnak. Az 1950-es években a koreaiak fegyveres őröket állítottak fel a szigeten. Japán szerint Dél-Korea illegálisan foglalta el a Takeshima-szigeteknek nevezett területet. A koreaiak viszont azt állítják, hogy a sziget a hatodik század óta már koreai felségterület volt.

A koreai kormány nem ösztönzi, hogy mások is a szigetre költözzenek. De amíg folyik a területi vita, a turisták száma egyre nő: igaz, hogy a legtöbben csak fényképezni jönnek ide, no meg azért, hogy elmondhassák: a világ egyik legelhagyatottabb területén is jártak már.