Világsztárokkal lép fel a Csajkovszkij Zenekar

Forrás: turizmus.com

 2017. február 15. 15:30

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ szervezésében – Budapest Főváros Moszkvával és Szentpétervárral ápolt szoros kulturális és turisztikai együttműködésének tiszteletére – a magyar fővárosban lép fel a Moszkvai Csajkovszkij Szimfonikus Zenekar.
A népszerű orosz együttes, a Csajkovszkij Szimfonikus Zenekar művészeti igazgatója és vezető karmestere a híres dirigens, Vlagyimir Fedoszejev. Budapesti koncertjükön, március 8-án, a Zeneakadémián orosz műsor hallható: névadójuktól A hattyúk tava című balett szvit változata csendül fel, valamint Rimszkij-Korszakov csodálatos zenekari költeménye, a Seherezádé.

Fedoszejev irányításával a zenekar nemcsak méltán elismertté, hanem a magas zenei kultúra szimbólumává is vált szerte a világon. A Csajkovszkij Szimfonikusok krónikájába olyan nagy hírű muzsikusok írták be a nevüket, mint Richter, David Ojsztrah, Pavarotti, Mirella Freni.

Csajkovszkij Szimfonikus Zenekar

Fotó: TSO

A zenekar különböző nemzedékek legkiválóbb szólistáival játszik rendszeresen együtt, mint pl. a hegedűművész Gidon Kremer, a brácsás Jurij Basmet, a zongoraművész Elisabeth Leonskaja. A zenekar fedezte fel és ismertette meg a világgal Jevgenyij Kiszint, Maxim Vengerovot és Vadim Repint.

Fedoszejev számos külföldi zenekarral is együttműködik, 1995 és 2004 között ő volt a vezető karmestere a Bécsi Szimfonikus Zenekarnak, amellyel mind a mai napig rendszeresen együtt dolgozik. Első vendégkarmestere a Tokiói Filharmonikus Zenekarnak és már 10 éve vendégkarmester a Zürichi Operaházban és a Zürichi Tonhalléban, és mint ilyen zsűrizett a zürichi Anda Gézáról elnevezett rangos nemzetközi zongoraversenyen.