Újabb 300 milliárd forint támogatáshoz juthat a turizmus

Forrás: turizmus.com

 2015. február 26. 21:08

A 2014–2020-as fejlesztési időszakban dedikáltan 220 milliárd forintnyi európai uniós támogatásra pályázhatnak a turizmus szereplői, de Ruszinkó Ádám helyettes államtitkár azt reméli, hogy az egyéb pályázati forrásokkal ez az összeg 300 milliárd forint fölé tornászható.

A turizmusért felelős helyettes államtitkár erről az Utazás kiállítás szakmai konferenciáján tartott előadása során beszélt, amelyet a turizmus növekedési lehetőségeinek szentelt.

Összegzéséből kiderült, hogy az előző, 2007–2013-as fejlesztési ciklusban 1119 turisztikai projekt összesen 313 milliárd forintnyi támogatást nyert el, eddig 893 megvalósult beruházásra 238 milliárdot fizettek ki. A fejlődési potenciál érzékeltetésére Ruszinkó Ádám két példát is hozott. A mindössze 1900 lakosú Egerszalókon 5 projekt közel 1,4 milliárd forintnyi támogatás nyert el, s ezek nyomán a vendégéjszakák száma 2014-ben elérte a 220 ezret, ami a hatszorosa a 2008. évinek. Gyulán ugyanebben az időszakban 14 projekt 6,7 milliárd forint értékű EU-támogatáshoz jutott, s 76 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma.

A következő, 2014–2020-as fejlesztési ciklusban 220 milliárd forint áll rendelkezésre dedikáltan turizmusra a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP), továbbá a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP), melyeket Brüsszel már jóváhagyott.

Jelentős újdonság, hogy a jövőben Magyarország már uniós támogatást is kaphat nemzeti marketingre, amit a Magyar Turizmus Zrt. új piacok és vendégkör eléréséhez, innovatív akciók megvalósításához használhat fel. Ruszinkó Ádám tájékoztatása szerint a következő 3-4 évre elosztva 8,4 milliárd forint összegű uniós pénzzel egészülhet majd ki az MT Zrt. büdzséje. De pályázhatnak uniós forrásokra a TDM-szervezetek és a klaszterek is.

Kiemelt terület az országos és nemzetközi jelentőségű természeti és kulturális örökségek (pl. világörökség-helyszínek és nemzeti parkok) megőrzése és vonzerejének növelése, a tematikus hálózatok (pl. kulturális és vallási tematikus utak, lovas, vízi, kerékpáros utak), valamint a minősített gyógyhelyek fejlesztése. A cél az, hogy a gyógyhelyi települések felzárkózzanak a külföldi versenytársakhoz. Lesz pénz az orvosi bizonyítékokon alapuló gyógyvízkutatásra, amelyeket nemcsak a mozgásszervi betegségek, hanem az ivókúrák, bőr- és nőgyógyászati problémák vonatkozásában is terveznek.

A 2014–2020-as időszakban ugyanakkor a fürdők és a szálláshelyek szolgáltatás- és kapacitásbővítő fejlesztéseikhez nem számíthatnak vissza nem térítendő támogatásra. Ezeket pénzügyi eszközökkel, köztük olcsó finanszírozású hitellel fogják támogatni, de ennek kamata, futamideje még nem ismert.

A turisztikai vállalkozások előtt is nyitottak lesznek viszont az energiahatékonysági, informatikai, oktatás-képzési fejlesztésekre, K+F-re kiírandó pályázatok, jelentős  támogatási intenzitással. Ezekért versenybe kell szállni más ágazatok szereplőivel, de ebben a versenyben a helyettes államtitkárság minden információval támogatni fogja majd a szakmát – ígérte Ruszinkó Ádám.

Az első turisztikai pályázatok várhatóan nyáron jelennek meg.