Ausztriában akár százezer eurós támogatást kaphatnak a vendéglátósok

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2024. január 09. 14:37

Alsó-Ausztriában 2024 elejétől - egy gasztronómiai és turisztikai csomag részeként - lehet igényelni a „helyi vendéglátó kultúra fellendítését" ösztönző támogatást. Összesen 4 millió euró áll rendelkezésre. Egy vendéglátás területen tevékenykedő vállalkozás akár 100 ezer eurós támogatást is kaphat.

A tartományi kormányzat „célzott finanszírozással kíván hozzájárulni a helyi vendéglátókultúra erősítéséhez" – nyilatkozta a konstrukció ismertetésekor Johanna Mikl-Leitner, Alsó-Ausztria tartományfőnöke. „A klasszikus alsó-ausztriai fogadós szakma régóta nyomás alatt van. Az elmúlt 25 évben Alsó-Ausztriában minden harmadik étterem bezárt" – ismertette a támogatás okait Mikl-Leitner a vendéglátó-csomag bevezetése alkalmából – írja blogján Kovács Balázs turisztikai szakember.

A „vendégasztal-prémium" alapja a tiroli modell lesz, amelyet ősszel mutatott be az ottani kormányzat. Azokon helyeken, ahol veszélyben van a helyi vendéglátós tradíció továbbvitele, egyszeri 10 000 eurós támogatást adnak a közösség egyetlen fogadójának tovább üzemeltetéséhez vagy átvételéhez.

Támogatást igényelhetnek a vendéglátósok Alsó-Ausztriában

Fotó: 123rf.com

 

Az előfeltétel a „regionális étel- és italkínálat" biztosítása lesz. A közlemény szerint Alsó-Ausztriában a támogatási volumen legnagyobb részét a vendéglátó- és panziók, fogdók korszerűsítését és vonzóbbá tételét szolgáló tartományi pénzalap biztosítja. A támogatás mértéke a beruházási volumen legfeljebb 20 százaléka lehet. Támogatás igényelhető például új vendégkertre, az étteremi berendezés megújítására, vagy energiatakarékos konyhai eszközök cseréjére.

A turisztikai és szabadidő-iparban tevékenykedő kis- és középvállalkozások, azaz éttermek vagy fogadók, valamint kempingvállalkozások és egyéb magánszálláshely szolgáltatók pályázhatnak támogatásra január 1-jétől.

A pályázatokat Alsó-Ausztria tartomány gazdaságfejlesztési portálján keresztül a rendelkezésre álló keret kimerüléséig, de legkésőbb 2024 végéig lehet benyújtani.