Idén cukormentes országtortát is választottak az augusztus 20-i ünnepre

 2012. augusztus 15. 16:05

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a hagyományoknak megfelelően idén is felkérte a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületét „Magyarország tortájának” megalkotására. A szakmai zsűri háromfordulós értékelés után hirdette ki a 2012-es „győztest”, mely a Szabolcsi almás máktorta lett.

Alkotója Pintér Zsolt veszprémi cukrászmester, aki készítményéhez a hazai konyhák egészséges alapanyagát választotta, mely ráadásul egész évben elérhető. A mák hozzáadásával harmonikus ízkombinációt alkot, egy kis fahéjjal és vaníliával fűszerezve.
A cukrász ipartestület az egészségtudatos és korszerű táplálkozás melletti elköteleződés jegyében, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kezdeményezésére idén első alkalommal a „Magyarország cukormentes tortája” pályázatot is meghirdette. A kiírás alapját a Magyarország tortája verseny adja, amely már sokéves hagyományra tekint vissza. A cukormentes édességhez a cukrászok kizárólag az alapítvány dietetikusának alapanyaglistájáról választhatták a hozzávalókat, amelyről nem csak a finomított cukor és fehér liszt hiányzik, de a mesterséges adalékanyagok, édesítőszerek és tartósítószerek is. E megmérettetésen a zsűri a budapesti Zila Kávéház csapatának cukormentes, egressel ízesített almatortáját ítélte a legjobbnak.
A nagyközönség számára mindkét ínyencséget augusztus 14-én, a Parlamentben szervezett sajtótájékoztatón mutatták be, de bárki megkóstolhatja, ha augusztus 19-20-án a budai rakparton ellátogat a Magyar Ízek Utcájába. Az édesszájúak mindkét díjnyertes tortát augusztus 19-től országszerte több mint százötven cukrászdában is elérhetik. Az érdeklődők az édességek receptjét elérhetik az ipartestület honlapján, az alábbi linken: http://www.cukraszat.net/magyarorszag-tortaja-2012, a cukormentes győztesét az alapítvány weboldalán is: http://www.egycseppfigyelem.hu.
A verseny részeként a „Leginnovatívabb torta” különdíjat a több mint tíz éve cukormentes cukrásztermékek gyártásával foglalkozó Álomsüti Kft. nyerte el, szedervelővel gazdagított kapros túrótortájával.