Pluszpontot ér a jó ágy, a maxibár és az express check-out

Szerző: Fucskó Hajnalka

 2014. május 27. 23:25

A szabadidős és az üzleti utazók véleményét is figyelembe véve változnak 2015. január 1-jétől a Hotelstars szállodai minősítő rendszer kritériumai. Aki tehát még 2011-ben minősíttette magát, annak jövőre már az új szempontok alapján kell megújítani csillagait.

A Hotelstars szállodai minősítő rendszer sajátossága a dinamizmus, kritériumai négyévente megújulnak, az elavultak helyébe korszerűek kerülnek, ezzel is ösztönözve a szállodákat, hogy szolgáltatásaikkal alkalmazkodjanak a vendégek elvárásaihoz, a technikai fejlődéshez  – számolt be a küszöbön álló változásokról Lukács Attila szakmai titkár a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége keddi választmányi ülésén, amelynek a visegrádi Silvanus Hotel adott otthont.

A Magyarországon nemzeti szállodai tanúsító védjeggyé emelt európai minősítő rendszer megújításának céljából tavaly Európa-szerte online felmérést végeztek a szabadidős és üzleti utazók igényeiről, de beépítették más szállodai minősítő rendszerek tapasztalatait és a nemzetközi foglalási oldalakon megjelent vendégvéleményeket is.

A jelentkező szállodák január 1-jétől is 270 kritérium vizsgálata alapján kapják meg a megfelelő csillagszámot, a hangsúlyok az alváskomfortra, a quality managementre és a környezettudatosságra helyeződnek. Többletpontokat lehet szerezni a jövőben például az elektromos töltőállomásért, a csúszásmentes kádért és a biztonsági kapaszkodóért, a fényáteresztő függönyért vagy az éjszakai jelzőfényért.

Új szempont lesz a minibár kiváltása maxibárral (ital- és snackautomaták) az emeleti folyosón, de elvárás, hogy ezért a fogyasztásért is lehessen szállodai kártyával fizetni. Pluszpontot ér majd az express check-out, valamint a bel- és kültéri szabadidős lehetőségek is – sorolta az újdonságokat Lukács Attila. Már zajlik a felfrissített kritériumrendszer tesztüzeme és a követelmények fordítása, amelyek várhatóan a harmadik negyedévben lesznek elérhetőek magyarul is.

A szakmai titkár beszámolójából kiderült, hogy a 2009-ben alapított Hotelstars Union jelenleg 15 tagországot és négy megfigyelő státuszban lévő országot számlál. Magyarországon eddig közel 370 szálloda szerezte meg a négy évre érvényes minősítést, ami a hazai hotelpiac egységszámra vetítve 41 százalékos, összkapacitását tekintve 58 százalékos arányát jelent. Ezzel hazánk a német és a svájci minősített szállodák lefedettségével egy szinten van.

Niklai Ákos MSZÉSZ-elnök a téma kapcsán arról tájékoztatta a választmányt, a szövetség változatlanul szeretné elérni, hogy a szállodák minősítése Magyarországon is kötelező legyen, követve az EU-tagországok mintegy felének példáját.

A szállodai minősítő rendszer rendszert az MSZÉSZ üzemelteti a Nemzetgazdasági Minisztériummal kötött megállapodás alapján, és a bíráló bizottságban közreműködik az Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is.