Trendriport az MSZÉSZ-től január-májusra

 2013. július 18. 16:34

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége ismét megjelentette trendriportját a magyarországi szállodák teljesítményéről.

Eszerint a kiemelkedően jó májusnak köszönhetően Közép – Kelet Európában a vizsgált 5 ország között hazánk jobb volt, mint Szlovákia, s a teljesítmény azonos volt a lengyelországi szállodákéval. Az STR riportban szereplő 31 város között  Budapest szállodái szobafoglaltságban a 26. (Athént, Pozsonyt, Bukarestet, Tallint  és Vilniust megelőzve), nettó átlag szobaárban a 29.  (Pozsonyt és Vilniust megelőzve), nettó REVPAR-ban ugyancsak a 29. (Pozsonyt és Vilniust megelőzve) helyen  végeztek.

Figyelemre méltó, hogy 2013 január – májusi időszakban míg  Bécsben romlott,  Prágában minimálisan 0,2%-kal, addig  Budapesten kiemelkedően, 6,6%-kal javult a szállodai REVPAR mutató. Ennek ellenére a budapesti átlagot (37,1 €) a prágai 17%-kal, a bécsi 62%-kal felülmúlja.

2013  májusában  a magyarországi szállodai kapacitás országos szinten 3,6%-kal nagyobb volt a múlt évhez képest. Budapesten 5,1% -os, a Balatoni régióban 1,9%-os növekedés mutatkozott.

A KSH adatai szerint Magyarországon idén január – május között a hazai  szállodák átlagos foglaltsága 43,3% (a bázisnál 2 százalékponttal magasabb), a bruttó átlag szobaár 14.761 Ft (bázis 101,9%), a bruttó REVPAR 6.392 Ft (bázis 106,9%) volt.

A fővárosi szállodák kiemelkedő teljesítményében nagy szerepe volt annak, hogy a szabadidős kereslet további szárnyalása mellett ebben a hónapban több nemzetközi kongresszust, konferenciát is rendeztek Budapesten.

A teljes Trendriport ITT érhető el.