Utazok.hu: 25 milliárdos forgalmat generálnak az online szállásközvetítők

 2014. március 17. 15:58

Második alkalommal állította össze a magyarországi szállások toplistáját az Utazok.hu cégcsoport. A lista és a hozzá kapcsolódó felmérés 35 ezer szavazat alapján készült el.

A szállásközvetítő és kuponos oldalak a turisztikai piac egyre meghatározóbb szereplői: az Utazok.hu becslése alapján a mintegy 60 milliárd forintos teljes hazai szállásdíjbevétel 40%-át generálják, és ezzel jelentősen hozzájárulnak a piac évi 7-8%-os növekedéséhez.

„Az online szállásközvetítő és a kedvezményes lehetőségeket gyűjtő kuponos oldalak jelentősége idén várhatóan még tovább nő, prognózisunk szerint 15%-os növekedés várható" – nyilatkozta Soós Csaba, az Utazok.hu csoport kereskedelmi igazgatója.

A tudatosan tervezett utazók és az utolsó pillanatban döntő last minute jellegű szállásfoglalások aránya is nőtt az előző évhez képest. Az utazok.hu cégcsoport által közvetített több mint 150 ezer vendégéjszaka adatai szerint az utasok közel 31%-a (míg tavaly az utazók mintegy negyede) harminc vagy még annál is több nappal előtte kiválasztja és lefoglalja pihenésének helyszínét. Ugyancsak növekedett (16-ról 18%-ra) az utasok másik végletének aránya is, akik kevesebb mint három nappal az utazásuk ideje előtt foglalnak online szállást, az adott pillanatban legjobb ajánlat alapján.

A kiválasztott úti cél tekintetében nincs jelentős változás, a balatoni régió mellett a gyógyvizek melletti wellnessközpontok a legnépszerűbbek. Városokra bontva Siófok vezeti a toplistát a foglalások száma alapján Budapestet, Hajdúszoboszlót és Egert megelőzve. Utóbbi két város a 2012-es rangsorhoz képest kettő, illetve három helyet lépett előre. A népszerű régiók és városok közelsége természetesen a szálláshelyek sikerének fontos összetevője, ugyanakkor egy-egy szállás is jelentősen hozzá tud járulni az adott környék turistaforgalmához és népszerűsítéshez: Utóbbira jó példa az amúgy kevésbé keresett dél- dunántúli régióban a bikali élménybirtokon található Pruchner Kastélyszálló.

Az online foglalások jelentős része, több mint 35 százaléka még mindig Budapestről érkezik, de a megyeszékhelyeken élők is egyre nagyobb számban intézik az internet segítségével az utazásaikat.

Aranycsengő díjak 2014

Az Aranycsengő díj az Utazok.hu Top 10-es listáján alapul. Idén jelentősen, 40%-kal növekedett a szavazók száma, így már több mint 35 ezer szavazat érkezett.

A legjobb szállás az utazók véleménye alapján a sümegi vár alatt elhelyezkedő Hotel Kapitány Wellness lett, a zalakarosi Hotel Karos SPA Superior és a balatonfüredi Anna Grand Hotel Wine&Vital előtt.

Kategóriák

A legromantikusabb kategóriában az Aranycsengő díjat a bikali Puchner Kastélyszálló és Reneszánsz Élménybirtok kapta. Az év családbarát szálláshelye címet idén (ahogy tavaly is) is az összesítésben is élen végző Hotel Kapitány Wellness nyerte el.Az idősebb generáció által leginkább kedvelt szálláshely a zalakarosi Hotel Karos Spa Superior.a legbarátságosabb és a legjobb ár-érték arányú kategória nyertese is a zalakarosi Art Hotel.