Zirc, a Bakony rejtett gyöngyszeme

Szerző: Elek Lenke

 2014. április 21. 20:57

A 600 millió forintnyi európai uniós pénzből felújított zirci ciszterci apátság, a templom és a látogatóközpont példamutatóan újult meg a közelmúltban, és várhatóan az évi 30-40 ezer látogatószám a jövőben növekedni fog.

A cél az lenne, hogy ne csak akkor kiránduljanak ide az emberek, ha hűvös van a Balatonon, a hétezer lakosú Zircen és a környező kistelepüléseken ugyanis számos attrakció várja a látogatókat – mondta a város polgármestere, Ottó Péter.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztálya által szervezett study touron meggyőződhettünk róla, hogy az arborétum, a gyönyörűen rendbe hozott, Maulbertsch-festménnyel büszkélkedő templom, a bájos park, a nívós szuvenírbolt, a XXI. századi technikát felvonultató egyház- és rendtörténeti kiállítás, a 65 ezer könyvet rejtő, ősnyomtatványokban gazdag – kutatható! – könyvtár, a természettudományi gyűjtemény, a látogatóközpont meseszép gobelinjei, valamint a környékbeli falvak túralehetőségei több napra elegendő – európai szintű - programot, muníciót nyújtanak. A csigalépcsős Vörös toronyból nagyszerű kilátás nyílik a környező hegyekre és a városra.

Hogy a vendég ne csak egy rövid kirándulás erejéig érkezzen ide, - akár belföldről, akár külföldről - hanem maradjon is, ahhoz elsősorban jobban kellene ismernie az itteni látnivalókat és szálláslehetőségeket. Ehhez pedig aktív marketingmunkára van szükség.

A Zirctól 4 kilométerre lévő Szarvaskút attrakciója a négycsillagos  Forest Hills Biohotel és Golfklub. A ház kiválóan megy – árulta el Török László tulajdonos - nemcsak a közeli Pápáról érkeznek ide NATO-katonák egy kis kikapcsolódásra, de az ország másik végéről is jönnek vállalati csoportépítők és családok, a golf- és teniszpályáknak, a wellness központnak és a jó konyhának köszönhetően.

A gasztronómia errefelé olyan finom alapanyagokból építkezik, mint a kucsmagomba, a medvehagyma, vagy a vaddisznó. Inni pedig nem csak ágyas szilvapálinkát érdemes a szarvaskúti Kemencés étteremben (ahol szinte minden étel kemencében sül), hanem a helyi forrás friss vizét is. Ma már ritkaság az iható forrásvíz, de a sebes sodrású Cuha-patak közelebbi hazájában ez sem számít különlegességnek.