Átadták a HungaroControl távvezérlésű toronyirányító központját

Forrás: turizmus.com

 2017. november 14. 17:13

Átadták kedden a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. távvezérlésű toronyirányító központját, amellyel néhány év múlva már nem csak a ferihegyi repülőtéren lévő toronyból, de innen, a szolgálat irányítóterméből is képesek lesznek a szakemberek a légi forgalmat irányítani.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter hangsúlyozta, hogy a fejlesztés nem csak választ ad a légiforgalmi irányítás és a légiközlekedés kihívásaira, de úttörőnek is számít. A feladatokat egyelőre még a repülőtéren lévő toronyból látják el, a HungaroControl Igló utcai központjában most átadott központot kényszerhelyzetben használják majd. A teljes átálláshoz további fejlesztésekre van szükség, amelyek már tervben vannak.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter (b3) Szepessy Kornél, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezérigazgatója (b) és Menráth Gábor, a terminálirányítási osztály vezetője (b2) a társaság távvezérlésű toronyirányító központjában Budapesten az avatás napján, 2017. november 14-én.

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója az ünnepélyes átadáson elmondta, hogy hét évvel ezelőtt merült fel először a távvezérlési toronyirányítás ötlete, és a 2012 decemberi, áramellátási hiba miatti másfél napos leállás után döntötték el végleg, hogy szükség van a most 34 éves ferihegyi irányító toronyt váltó megoldásra.