Ilyen Budapest, mint belföldi kerékpáros desztináció – tanulmány

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2023. december 18. 12:12

A Turizmus Bulletin 2023. évi 4. számában megjelent „Budapest vizsgálata belföldi kerékpáros turisztikai desztinációként” című műhelytanulmányban Molnár Bálint, Munkácsy András és Jászberényi Melinda Budapest példáján keresztül vizsgálta a kerékpáros turizmus aktuális trendjeit.

A kerékpározás népszerűsége a Covid19-járvány korlátozásainak pozitív mellékhatásaként világszerte megnőtt. A tendencia magas potenciált hordoz az élhető városi mobilitás és a fenntartható turizmus térnyeréséhez. Tanulmányunk Budapestet mint belföldi turisztikai desztinációt vizsgálja, a kerékpáros infrastruktúra megítélésére fókuszálva. Kérdőíves kutatásunk 112 kitöltő válaszait tartalmazza.

Új tanulmány készült a budapesti kerékpáros turizmusról

Fotó: 123rf.com

 

A mintát Budapest és környékének lakosai, illetve vidéki lakosok körére bontottuk. Az eredmények alapján Budapest mint aktív turisztikai desztináció megítélése a vidéki kitöltők körében kedvezőtlenebb, elsősorban a megközelíthetőség és az élményígéret kapcsán. A válaszok alapján a főváros vonzerejének növelése érdekében az infrastruktúra minősége, a járműforgalom volumene és a kerékpárosbarát szolgáltatások köre sürget beavatkozást, fejlesztést.

A kutatás eredményei a turisztikai és közlekedési szakemberek számára is értékes információkat tartalmaznak. A kutatás további eredményei a teljes tanulmányban olvashatók, mely a Corvinus Mobilitás és Turizmus Központ oldalán érhető el.