Egyenesebb az út az oroszoknak Hévíz felé

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 16. 15:35

A korábbi, kiszámíthatatlan vízumkiadási gyakorlattal szemben ma már egy hét alatt útlevélhez juthatnak az orosz turisták. A moszkvai vízumkiadó központot a hévízi városvezetés is felkereste a közelmúltban.

A hévízi városvezetők a település orosz testvérvárosának, Pjatyigorszknak a születésnapi ünnepségén vettek részt a közelmúltban. Az orosz városnapon Papp Gábor polgármestert és Kepli József János alpolgármestert fogadta Lev Travnev, Pjatyigorszk polgármestere és az ottani képviselő-testület tagjai, valamint az Észak-kaukázusi Szövetségi körzet (ennek központja Pjatyigorszk) elöljárói.

 

Az oroszországi tartózkodás során Moszkvában is tárgyaltak a városvezetők. Balla János nagykövettel és Fábián Sándor turisztikai szakdiplomata tanácsossal, a Magyar Turizmus Zrt. moszkvai irodavezetőjével a jelen gazdasági helyzetről és turisztikai lehetőségekről, Gegeny Olga első konzullal a vízumkiadás kérdéseiről egyeztettek, a Balassi Intézet képviselőjével, Hegyi Anitával pedig a jövő évi lehetséges oroszországi hévízi megjelenésekről tárgyaltak.

Papp Gábor elmondta: Moszkvában megismerkedtek a Pony Expressz cég üzemeltetésében működő vízumkiadó központ munkájával is, melynek feladata, hogy az orosz turisták kiutazásához szükséges vízumügyek intézését felgyorsítsa. A moszkvaihoz hasonló vízumkiadó központok a magyar kormány gyors és hatékony intézkedéseinek eredményeként nyithattak meg, közel 60 az ország területén.

A központ a korábbi, kiszámíthatatlan vízumkiadási gyakorlattal szemben egy hét alatt útlevélhez tudja juttatni a turistákat, ami Hévíz számára is fontos kérdés, hiszen – ahogy a polgármester elmondta – több ízben előfordult már, hogy az orosz vendégek a késlekedő útlevél miatt nem tudtak eljutni a már lefoglalt hévízi (és magyarországi) szálláshelyekre.

Miután Budapest után Hévíz a második legkedveltebb magyarországi célpontja az orosz turistáknak, kiemelt figyelmet kell, hogy kapjon a vízumkiadás gyakorlatának megkönnyítése – jelezte Papp Gábor.