Elkészült az 50. IC+ kocsi

Forrás: turizmus.com

 2020. december 10. 16:16

A MÁV-csoport kormányzati támogatással valósítja meg a saját fejlesztésű IC+ kocsik gyártását célzó programját, amely a járműállomány fiatalítását, minőségi cseréjét szolgálja a távolsági és nemzetközi forgalomban.

Az első húsz, saját forrásból összeállított, új generációs InterCity-kocsi forgalomba állását követően, tavaly augusztusban kezdődött a hetven, belföldi forgalomra tervezett IC+ gyártása, az IC+ járműcsaládból most készült el az 50. kocsi.

A hatékony gyártás és karbantartás érdekében a vasúttársaság folyamatosan fejleszti a Szolnoki Járműjavítót. Sikeres közbeszerzési eljárást követően a társaság októberben kötött szerződést a nyertes Bolax Kft.-vel egy új, háromállású felületelőkészítő- és fényező csarnok kivitelezésére, melynek munkálatai már el is kezdődtek – olvasható a MÁV közleményében.

Elkészült az IC+ járműcsalád 50. kocsija

Fotó: MÁV

A tervezetten 2022 első negyedévére megépülő létesítménynek köszönhetően gyorsabban és hatékonyabban készülhetnek majd az új IC+ kocsik is.

Az új emeletes KISS motorvonatok karbantartási helyszíneként a Szolnoki Járműjavító területén található villamos mozdonyjavító csarnokot jelölték ki. Az új járművek fogadása érdekében szükséges belső átalakítások megkezdődtek, várhatóan 2021. I. negyedévben elkészülhet a felújított csarnok, mely minden szempontból megfelel a jármű karbantartási igényének.

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója elmondta: „A versenyképes vasúti közlekedéshez elengedhetetlen a modernizált, és XXI. századi igényeket kielégítő gördülőállomány. A most elkészült 50. IC+ kocsink év végéig forgalomba áll, jövőre pedig további 40 darab IC+ készülhet el. Mindehhez szükség van a közel 2 milliárd értékben zajló szolnoki fejlesztésekre, valamint az Oktatási és Kutatási Akadémia létrehozására is.”

Az első osztályú, bisztrókocsival rendelkező kocsikon már nyáron utazhatunk a Balatonra

Fotó: MÁV

Kerékgyártó József, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója az 50. IC+ kocsiból jelentkezett be az online sajtótájékoztatóra: „Óriási eredmény, hogy fel tudtuk éleszteni a hazai járműgyártást, és két év alatt már az 50. IC+ kocsi is elkészülhetett itt Szolnokon. 2021 nyár elejéig forgalomba állhat az első osztályú, bisztrókocsival rendelkező kocsink is, amivel terveink szerint a nyári balatoni szezonban már találkozhatnak utasaink. A vezérlőkocsi tervezése folyamatban van, melyből várhatóan több mint 60 db készülhet el. Az első prototípus 2024-ben állhat forgalomba.”

A hetven, belföldi forgalomra tervezett IC+ gyártása 2019 augusztusában kezdődött. Az új szériában 35 másodosztályú, akadálymentesített, többcélú teres kocsi és 35 első és prémium osztályú jármű készül el. Az új IC+ kocsikkal Nyugat- és Kelet-Magyarországon egyaránt találkozhatnak már az utasok.