Amikor még síelés közben is szorosan a nyomodban vannak – orosz turisták élményei Észak-Koreában

Forrás: turizmus.com

 2024. február 29. 16:43

Észak-Korea rendszeressé szeretné tenni az orosz turistacsoportok fogadását, ennek érdekében egy üdülőközpont építését is tervezi a keleti parton. Az első orosz csoport néhány hete járt az országban.

Oroszország és Észak-Korea mostanában nagy léptekkel közeledik egymáshoz. A két ország egyre szorosabbá váló kapcsolata nem korlátozódik a katonai-technológiai együttműködésre, hanem turisztikai téren is megmutatkozik, a pandémia kezdete óta ugyanis először egy orosz turistacsoportot engedtek be Észak-Koreába néhány héttel ezelőtt.

Észak-Korea 2020 előtt évente több ezer turistát fogadott – többek között nyugati országokból is –, akiknek a motivációja főleg a kíváncsiság volt.

A közel százfős orosz csoport február 9-én repült Vlagyivosztokból Phenjanba egy négynapos tartózkodásra, amely átszámítva kb. 690 euróba került személyenként az utazásszervező Vostok Intur tájékoztatása szerint. Az utazás egy phenjani városnézést és három nap síelést tartalmazott. A csoportban a turisták és utazási irodai szakemberek mellett újságírók, bloggerek és influenszerek is helyet kaptak, akiknek nyilván az lett volna a feladatuk, hogy gyönyörű képeket osszanak meg az országról, és jó hírét vigyék. Ám ez nem egészen így alakult.

Többen már az Air Koryo – Észak-Korea egyetlen légitársasága – gépének fedélzetéről olyan tapasztalatokat osztottak meg az otthon maradottakkal, mint „a repülőgép régi és molyirtószaga van”. Mások a 41 éves gép technikai hiányosságait tették szóvá: „Szétesik az egész.”

Phenjanba megérkezve a turisták nemcsak az államalapító, Kim Ir Szen és fia, Kim Dzsongil szobrát tekintették meg, hanem az ország vezető eszméjét, az önállóságot jelképező Dzsucse-tornyot és egy iskolai tangóharmonika-előadást is. A szállás a Yanggakdo International Hotelben volt, amelyet az utazók egyedül nem hagyhattak el, az egyik blogger beszámolója szerint azzal az indoklással, hogy „Önök nem beszélik a koreai nyelvet, és problémáik lehetnek”. Az USA kormánya által finanszírozott Radio Free Asia bloggere arról is írt az Instagramon, hogy már a repülőgépen töröltek néhány nemkívánatos képet az egyik turista telefonjáról, Észak-Koreában pedig nem fotózhattak romos épületeket és építkezéseket, csakis a festői kilátást, nem mozoghattak szabadon, az utca emberével pedig nem nyílt lehetőségük beszélgetni.

Az utcákon amúgy csúcsidőszakban is csak kevés embert és autót lehetett látni, az emberek pedig egyforma ruhában voltak – számolt be róla az említett blogger, aki szürreálisnak nevezte a látottakat.

A Masikryong síközpont elsősorban a kínai turisták fogadására épült

Fotó: Masikryong Ski Resort/Facebook

Az ország keleti részén, Vonszan városa közelében található Masikryong síközpont már jobb jellemzéseket kapott. A 2014-ben megnyílt üdülőhely egyedülálló az országban, és főleg a kínai turistáknak épült, részben nyilvánvalóan csempészett nyugati technológia alkalmazásával. Bár a síközpontban az orosz csoport tagjain kívül más turista nem tartózkodott, észak-koreai kísérőik állandóan a sarkukban voltak, síelés közben pedig sítalpon követték őket. Fotózni, videofelvételeket készíteni azonban itt már korlátlanul lehetett.

Észak-Korea terve valószínűleg az, hogy olyan elzárt üdülőhelyeket hoznak létre, ahol az orosz turisták nem érintkeznek a külvilággal. A The Insider című oknyomozó portál ezzel kapcsolatban egy, az észak-koreai határ közelében lévő, orosz regionális hatóságra hivatkozva arról számol be, hogy már tervbe van véve egy üdülőközpont létrehozása orosz turisták számára. Phenjan a keleti parton, 2,8 négyzetkilométernyi területen 17 szállodát, 37 vendégházat, üzleteket és négy kilométer hosszú strandot akar építeni.

Az első orosz csoport tagjait a mindenhol jelenlévő propaganda is sokkolta, de hiányolták az utazásból a koreai kultúrát és konyhát is. Volt, aki azt nyilatkozta a CNN-nek, az utazás megkoreografált jelenetei közepette nem tudott szabadulni attól az érzéstől, hogy Észak-Koreának van egy másik oldala is, amely rejtve marad. Egy másik résztvevő, aki bár nagyon dicsérte a meglátogatott síterületet, eldöntötte, hogy „erkölcsi és etikai okokból soha többé nem utazik oda”.

Az orosz állami televízió ezzel szemben lelkendezve számolt be az úti célról, az észak-koreai utazások népszerűsítése nyilvánvalóan az orosz és az észak-koreai kormány közös érdeke – írja az n-tv.de.