Görögország az idén nyáron is „nagyot fut"

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. július 25. 13:55

A külföldi desztinációknak a megkötött utasbiztosítások alapján összeállított népszerűségi listája nem feltétlenül mutat valós képet a hazai piacról, hiszen az adatok jellemzően az egyéni utasok preferenciáit mutatják – hívta fel figyelmünket az egyik, Görögországra specializálódott utazási iroda.

Félreértésre adhat okot, ha az egyes desztinációk népszerűségi listáját csak a megkötött utasbiztosítások volumene alapján állítjuk össze, hiszen ezek az adatsorok elsősorban az egyénileg utazók választását mutatják, a statisztikákban a szervezett keretek között utazók azonban nem feltétlenül jelennek meg – hívta fel figyelmünket tegnap megjelent, a Bank360.hu összesítése alapján készült cikkünkre reagálva Kiss Péter, az Apollon Travel értékesítési vezetője.

A szakember szerint az összegzés ez esetben nem mutatja a teljes képet, hiszen az elemzésben első helyre sorolt horvátországi utazásoknál a helyek 90 százalékát közvetlenül foglalják le az utasok, és külön kötik meg maguknak a nyaralásuk felhőtlenségéről gondoskodó utasbiztosítást. A tegnapi cikkünkben a képzeletbeli dobogó harmadik helyén szereplő Görögörszágba (vagy a listán nem szereplő Törökországba) ezzel szemben jellemzően szervezett keretek között érkeznek a magyar turisták, az ügyfelek nagy része pedig a sztornó- és BBP biztosítását is az utazási irodákon keresztül vásárolja meg, ezekről a vásárlásokról pedig nem készül országokra lebontott statisztika.

A közvetítőknél megkötött biztosítások száma alapján készült listák tehát nem mutatják a valós összképet – hangsúlyozta a tisztánlátás kedvéért a szakember.

Az Apollon Travel ugyan kifejezetten Görögországra specializálódott, így a teljes piacra nekik sincs rálátásuk, az elmúlt évek tapasztalata alapján annyi azonban bizonyos, hogy Görögország és Horvátország a népszerűséget tekintve évek óta fej-fej mellett halad a hazai nyaralók körében. Pontos sorrendet felállítani talán nem is lehetséges, hiszen a pihenni érkezők pontos számát a görög idegenforgalmi hivatal szerint is nehéz meghatározni, azok egy része nem kerül bele a hivatalos adatsorokba.

Görögország nem veszít a népszerűségéből

Fotó: 123rf.com

Az Apollon Travelnél – az iroda félmilliárd forintos vagyoni biztosítékkal rendelkezik és egyike a legjelentősebb, Görögországgal foglalkozó piaci szereplőknek - nagyságrendileg 10 ezer fő választotta már az idén Görögországot, a menetrendszerinti és charterjáratokkal kombinált programok mellett hetente 6-8-10 buszt indítanak ezekre a célpontokra és az egyéni utazást választók száma is magas.