Tarolt Horvátország a nyár első felében a magyaroknál

Forrás: turizmus.com

 2023. július 24. 10:14

Utcahosszal előzött meg Horvátország minden más úti célt a magyarok körében a nyár eddig eltelt részében az egyik online portálon megkötött utasbiztosítási adatok alapján.

A képzeletbeli dobogóra még Olaszország és Görögország fért fel. Az utazások átlagos hossza 7 napra nőtt, a legdrágább biztosításért közel 200 ezer, a legolcsóbbért 510 forintot fizettek – derül ki a Bank360.hu online felületén megkötött utasbiztosítások összesítéséből.

Cikkünk megjelenése után hívta fel rá figyelmünket az Apollon Travel értékesítési vezetője, Kiss Péter, hogy az online utasbiztosítások többségét egyénileg utazók kötik, míg akik utazási irodával utaznak, azok ott szerzik be a biztosítást, vagyis nem lehet az egész kiutazási piacra vonatkozóan értelmezni a Bank360.hu adatait.

Ahogy beköszöntött az iskolai nyári szünet, ismét Horvátország lett a legkedveltebb utazási célpont: az összes biztosítás 28 százalékát oda igényelték a nyaralók 2023. június 1. és július 19. között. A kiutazók körében annyira népszerű a délnyugati szomszédunk, hogy a második helyezett Olaszországba fele annyian (14 százalék), a harmadik helyezett Görögországba (9 százalék) pedig harmad annyian utaztak el, illetve fognak hamarosan elutazni, mint Horvátországba.

Horvátország továbbra is magasan a legnépszerűbb desztináció a magyarok körében

Fotó: 123rf.com

A téli-tavaszi kedvenc Ausztria ezúttal a negyedik helyre szorult (5 százalék), megelőzve Spanyolországot és Romániát (4-4 százalék). Az egzotikus célországok között – ahová szintén kötöttek június-júliusban utasbiztosítást – feltűnik a karib-tengeri Curacao és Grenada, a kelet-afrikai Tanzánia és Seychelle-szigetek vagy az indiai-óceáni Maldív-szigetek és Indonézia is.

 

Átlagosan egy hetet nyaralunk

Az utazások hossza megnőtt, a tavaszi 4-5 nap helyett most a legtöbben, minden ötödik utas 8 napot tölt el aktív vagy passzív pihenéssel. Az utazások átlagos hossza 7,2 nap volt a június 1. és július 19. között megkötött biztosítási szerződések alapján. A leghosszabb idejű szerződést egy három hónapos, városnézős utazásra igényelték az USA-ba, több mint 100 ezer forintért, egy személy részére.

A legtöbben tengerparti nyaralásra indultak (61 százalék). A már említett tengerparti országok mögött ott van a sorban az egyre népszerűbb Törökország és Bulgária is.

Városnézést – ami tavasszal a legkedveltebb program volt – most a kiutazók 28 százaléka tervezett, és ehhez alakította az utasbiztosítását.

A legtöbben – az utazók harmada – az indulás előtti napon szerződött; többnyire két személy részére igényelték a biztosítást. A nyaralók fele autóval indult útnak, 37 százalék repülővel, 11 százalék busszal vagy vonattal, és 2 százalék motorkerékpárral.

Kétszer annyi magyar utazik Horvátországba mint a második helyezett Olaszországba

Fotó: bank360

Ötszáz forinttól 200 ezerig

A legdrágább biztosítást, valamivel kevesebb mint 200 ezer forintért, több személy nevére kötötték egy extrém sportolási célú, tíz napos dél-afrikai utazásra. Az Amerikai Egyesült Államokba számos százezer forint feletti szerződés jött létre, ezek több hetes vagy hónapos, fele-fele arányban üzleti vagy városnézős utazások.

A legolcsóbb biztosításokat 510 forintért egynapos ausztriai utakra igényelték buszos vagy vonatos közlekedéssel. A megkötött biztosítások átlagos díja 12 245 forint, az egy főre eső díj mintegy 5000 forint volt.

A magyarok tavaly tavasszal és nyáron, azaz a második és a harmadik negyedévben Ausztriába utaztak a legtöbbet, ott is töltötték el a legtöbb időt és költötték el a legtöbb pénzt (mintegy 100 milliárd forintot) a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Az összes kint tartózkodási idő meghaladta az ötmillió napot.

A szintén népszerű Horvátországban és Németországban több mint hárommillió napot, Görögországban és Szlovákiában pedig 2,6-2,6 millió napot töltöttek a kiutazók.

A többnapos utazások célja leggyakrabban szabadidős tevékenység, szórakozás vagy egészségmegőrzés volt, míg az egynapos utaké nagyjából fele-fele arányban munkavégzés, illetve szabadidős tevékenység és egészségmegőrzés.