Izgalmas programokkal készült a nyárra Ausztria Zöld Szíve

 2014. április 03. 17:28

Stájerország mutatta be idei újdonságait az újságíróknak április 3-án, s mint kiderült, az egyre népszerűbb nyári stájerországi időtöltés idén is sok meglepetést kínál. A középpontban most is a már jól ismert életöröm áll, legyen szó gasztronómiáról, aktív turizmusról vagy kultúráról.

Stájerországba – ahogy egyébként egész Ausztriában – értenek hozzá, hogyan csináljanak kedvet az utazáshoz és a tartomány felkereséséhez, idén szlogenjében sem kínál kevesebbet Ausztria, mint hogy az ember újjászülethet. Ehhez Steiermark még hozzáteszi: túl szép ahhoz, hogy rövid ideig maradjunk.

 

A tartomány képviselőinek beszámolóit hallva ez hihető is, olyan sokféle érdekes és újszerű program várja tavasztól őszig is a turistát, hogy dönteni is nehéz.

Választhatunk például via ferrata gyorstalpalót, ahol egy nap alatt megtanítják a kezdőket a hegymászás alapjaira, és erről igazolványt is kiállítanak. Fotóiskolába is beiratkozhatunk, ahol az elméletben megtanultakat a Gesäuse régió mesés tájain gyakorolhatjuk. Nem hiányozhat a kínálatból a kerékpározás sem, viszont Stájerország annyiban újított, hogy összeállított egy e-bike útvonalat is, a 160 kilométer hosszú, nagy szintkülönbségeket tartalmazó, látványos útvonal természetesen érint borozókat, gyümölcsösöket, falusi gazdaságokat.

 

Aki kicsit is ismeri Stájerországot, az tudja, hogy a helyiek a magyarokhoz hasonlóan szeretik a hasukat, ételeik ízletesek, és szeretne mellé egy-egy finom pohár bort is meginni. A bor és a gasztronómia élvezete szinte minden programban visszaköszön, és több fesztivál is épül rá, ilyen lesz például Grazban az Ínyencfőváros hosszú asztala elnevezésű augusztus 16-án. De Grazban egész szezonban kínálnak kulináris városnéző túrákat, mely során különböző helyeken fogyasztják el a résztvevők az előételt, a főételt és a desszertet, a mottó minden esetben ugyanaz: kóstolni és sétálni.

 

A tartomány régióiban szerepet kap a wellness és a romantika is, Hoch Steiermarkban például minden a szerelem körül forog, s ideén újdonságként a szingliket is megcélozzák személyre szabott programokkal.

Stájerország turizmusa 2013-ban pozitív mérleggel zárt, nyáron 4,7, télen 3,4 százalékos volt a vendégek száma. A magyar vendégek több mint 10 százalékos növekedést produkáltak a vendégéjszakák tekintetében. Magyarország fontos külőpiaca a tartománynak, Bécs után Stájerország fogadja a legtöbb magyar vendéget, 18 százalékkal részesedve a teljes magyar beutazóforgalomból.