Elérte a Cerberus hőhullám Európát, biztonságos-e ilyenkor utazni?

Forrás: turizmus.com

 2023. július 17. 18:18

A Cerberus hőhullám elérte Európát, így a nyári hónapokban egyébként is forró déli úti célokban közel 50 fokra is felkúszhat a hőmérő higanyszála. Összeszedtük, mit érdemes tudni az alvilág kutyájáról elnevezett hőhullámról, és mennyire biztonságos most Dél-Európába utazni.

Nemcsak az utazási rekordok dőlnek meg ezekben a hetekben Európa-szerte – nemrégiben például légiforgalmi rekord is született –, hanem a Cerberus hőhullámnak köszönhetően a hőmérsékleti rekordok is, ami komoly egészségügyi aggályokat vet fel. A 40 Celsius-fokot is jóval meghaladó hőmérséklet miatt már több jelentés érkezett arról, hogy turisták estek össze a kontinens melegebb pontjain, egy férfi meg is halt Észak-Olaszországban. A rossz hír, hogy az előrejelzések szerint a héten még melegebb időjárás várható a dél-európai úti célokban.

Annak érdekében, hogy a nyaralási terveinket ne tegye tönkre a kánikula, a szakértők azt ajánlják, hogy mindenképp tájékozódjunk arról, hol és mikor lesz a legmelegebb, illetve szükség van-e arra, hogy napközben ne mozduljunk ki, kirándulás, városnézés közben pedig igyunk elegendő vizet.

 

A hőhullám által leginkább sújtott területek

A Cerberus által leginkább érintett országok Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Görögország, Horvátország és Törökország – az előrejelzések szerint a hőmérséklet a kontinens egyes részein megközelíti majd az 50 Celsius-fokot is.

Dél-Spanyolországban pénteken a műholdas felvételek szerint a talajhőmérséklet egyes területeken már a 60 fokot is meghaladta, Olaszországban tíz városban, köztük Firenzében, Bolognában és Rómában is vörös riasztás van érvényben a szélsőséges időjárás miatt.

Szicília és Szardínia szigeteit várhatóan 48 Celsius-fokig emelkedő hőmérséklet fogja sújtani, ez lehet a valaha mért legmelegebb hőmérséklet Európában.Görögországban az előrejelzések szerint a hőmérséklet a hétvégén akár 45 Celsius-fok is lehet – írja a Time Out.

Az egészségügyi problémák megelőzése érdekében több népszerű úti célban napközben, a legmelegebb órákra bezárják az attrakciókat, és módosítják a munkaidőt. Az athéni hatóságok például ideiglenesen lezárták az Akropoliszt, hogy megvédjék a turistákat a várost sújtó hőhullámtól.

Horvátországban a legmagasabb hőmérséklet hétfőn várhatóan eléri a 37 Celsius-fokot. Törökországban, Isztambulban múlt pénteken 33 Celsius-fokos csúcshőmérsékletet mértek, és ezen a héten is valószínűleg a harmincas tartományban marad majd.

 

Miért is van ilyen meleg Európában?

Az El Niño időjárási mintázat, amely globális szinten általában rekordhőmérsékletekkel jár, és az üvegházhatású gázok növekvő kibocsátása miatt alapjáraton is melegebb az éghajlat. A jelenlegi hőhullámot azonban tovább erősíti a "Cerberus" nevű anticiklon, amely a Szahara felől, Észak-Afrikán át érkezett a Földközi-tenger felé. A hőhullámot az Olasz Meteorológiai Társaság találóan a görög mitológiában szereplő háromfejű kutyáról nevezte el, amely az alvilág bejáratát őrzi.

 

A nagy meleg egészségügyi kockázatokkal is jár

A hőség legfőbb kockázatai a kiszáradás és a túlhevülés. Ezek nagyobb veszélyt jelentenek az idősekre, a csecsemőkre, valamint a szív- és légzési problémákkal küzdő emberekre. Az olaszországi egészségügyi figyelmeztetések azonban például azt tanácsolják, hogy mindenki – egészségügyi állapotától és korától függetlenül – kerülje a közvetlen napfényt délelőtt 11 és este 6 óra között a következő napokban.

Az NHS (National Health Service) szerint a test hőmérsékletének emelkedésével a szívnek keményebben kell dolgoznia, hogy a vér megfelelően keringjen. Az izzadás emellett folyadékot és nátriumot is ürít a szervezetből, ezért az emberek számára létfontosságú, hogy a szokásosnál több vizet igyanak, és hűvösben maradjanak – ideális esetben zárt térben.

Az alábbi tünetek a hőkimerülés vagy hőguta jelei lehetnek: hányinger, fejfájás, erős izzadás, kezek és lábak dagadása. A fenti tünetek esetén érdemes növelni a vízfogyasztást, és felkeresni a legközelebbi egészségügyi intézményt.

 

Mennyire biztonságos ilyen hőségben utazni?

A hőhullám alatt utazni kellemetlen és kényelmetlen lehet, de nem lehetetlen – főleg, ha klimatizált eszközzel utazunk. A közlekedési szolgáltatók – a vonat- és a busztársaságok – azonban fennakadásokra figyelmeztetnek, mivel a hőség hatással lehet a sínekre és az utakra is. A nyári viharokhoz vagy tüzekhez vezető hőség a légiközlekedést is leállíthatja, Szicília fő repülőtere, Catania-Fontanarossa például vasárnap egy tűzvész miatt bezárt, és szerdáig zárva is marad.A szakértők azt tanácsolják a veszélyeztetett csoportokba tartozó utazóknak, hogy inkább mondjanak le az utazásról, hogy elkerüljék a kockázatokat.Utazás esetén pedig érdemes a késő délelőttöt és a délután nagy részét beltéren tölteni, légkondicionált szobában. Fontos az is, hogy ne, vagy legfeljebb kis mennyiségben fogyasszunk alkoholt, mert ez is növelheti a kockázatot.

A Cerberus hőhullám várhatóan egész héten át kitart. Egy második hőhullámmal érkező anticiklon, a Charon (a görög mitológiában az alvilág révésze, ő szállította át a holt lelkeket a Sztüx folyón) pedig várhatóan még magasabbra emeli a hőmérsékletet Olaszországban ezen a héten.