Visszaesett a Szlovákiába látogató turisták száma

Forrás: MTI

 2014. november 10. 17:25

Csökkent, az első nyolc hónapban 13,4 százalékkal visszaesett a Szlovákiába látogató külföldi turisták száma a múlt év azonos időszakához képest - közölte a UNWTO adataira hivatkozva a Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági-közéleti napilap hétfőn.

A visszaesés "drámai mértékű", annak üteme a második leggyorsabb volt a világ országaiban mértek közül, ennél jobban már csak a tartósan bizonytalan helyzetben lévő Egyiptomban csökkent az oda látogató turisták száma - hangsúlyozza hétfői vezércikkében a pozsonyi lap, amely szerint a visszaesés annál inkább érezhető, hogy az elmúlt öt évben a turisták száma évről évre új pozitív rekordokat döntött.

A HN szerint a visszaesés - az időjárás mellett - leginkább az orosz és ukrajnai vendégek elmaradásának tudható be, ami az ukrajnai helyzettel és a két ország pénzének gyengülésével magyarázható.

Az UNWTO adatai szerint a Szlovákiába látogató külföldi turisták számának csökkenése az idei év első felében volt a legjellemzőbb, amikor 13,8 százalékot mutatott. A vizsgált időszakban abszolút számokban 1,89 millióról 1,72 millióra, vagyis csaknem kétszázezerrel csökkent az országba látogató külföldiek száma. Ugyanebben az időszakban a hazai turisták száma is visszaesett 5,5 százalékkal, 1,12 millióról 1,05 millióra.

Szlovákiába az idei év első hat hónapjában a legtöbb külföldi Csehországból (184 ezer), Lengyelországból (78 ezer), Németországból (61 ezer), Ukrajnából (32 ezer) illetve Ausztriából (29 ezer) érkezett. Tavaly az országban megközelítőleg négy millió ötvenezer külföldi turista járt, ami már csaknem elérte az utolsó válság előtti évben, 2008-ban kimutatott négymillió nyolcvanezret.

http://hn.hnonline.sk/ekonomika-a-firmy-117/slovensko-mizne-z-map-turistov-635276