Felkészülten várja a havat Szlovákia

Forrás: turizmus.com

 2014. november 24. 18:05

Több fejlesztésről is be tud számolni Szlovákia, a síterepek új fejlesztésekkel, felkészülten várja a havat.

A Chopok mindkét oldalát összekötő kötélpályákra való sokéves várakozás befejeződött: a Chopok északi oldalán 2 kabinos kötélpálya épült. A legjelentősebb és fordulatot jelentő a Funitel kötélpálya, amely a világ legkorszerűbb technológiái közé sorolódik. A rendszer lehetővé teszi a kötélpálya üzemeltetését akár 120 km/ó sebességű szélben. A csúcsra az út a Priehyba állomásról (a 6 üléses kötélpálya kiszálló-állomása) vezet és az Alacsony Tátra látogatói a Chopok csúcsára kényelmes 6 és fél perc alatt jutnak el. A Funitel szállítási kapacitása 2 480 fő/ó, a 22 kabin mindegyike több mint 2 000 méteres távolságot tesz meg és 655 méteres szintkülönbséget küzd le.

 

Szlovákiában abszolút újdonság a Twillinger kötélpálya-rendszer használata is. Valójában egy sí-liftről van szó – a ferde lift biztosítja a sízők, snowboardisták és nyáron a gyalogos turisták elszállítását Biela Pútról (Koliesko) Priehybára a Funitel völgyi állomására úgy, hogy azok a Funitellel folytathassák útjukat fel a Chopokra. A kötélpálya egyrészt növelte a szállítási kapacitást Priehybára, de főleg segít a szelesebb napokon, amikor a szél miatt a 4 üléses kötélpálya Biela pútról (Koliesko) csak korlátozott üzemeltetés mellett működhet.

A Chopok Észak és Chopok Dél komplex összekötésének része továbbá a 15 férőhelyes kabinos kötélpálya üzembe helyezése a Kosodrevina – Chopok Dél helységben. Ez a kabin kivitelezésével az Otupná-i közkedvelt Grand Jet kabinra hasonlít. A Chopok csúcsára irányuló kabin annak déli oldalán azonban nagyobb, 15 személy számára is alkalmas. A kabin kapacitása 2 800 fő/ó és Kosodrevináról a Chopokra az utasokat valamivel több mint 5 és fél perc alatt szállítja fel, és ellenáll a 90 km/ó sebességig terjedő szélnek.

Alacsony Tátrában a 2013/14-es téli szezonban megtörtént a „Turistická" sípálya a Lúčky felé vezető sípályával való összekötése, amit egy 6 üléses kötélpálya egészített ki a Chopok északi oldalán. Így egy új fellépő-pont keletkezett a központba, pénztárakkal, kölcsönzővel és gasztronómiával a lejtőn. Nőtt a központ komfortja azzal is, hogy a Lúčky parkoló a 350 parkolóhelyes kapacitásával ski-in és ski-out lett. A lecsatolható 6 üléses kötélpálya szállítási kapacitása 2 460 fő/ó, az út 6 percig tart. A 90 szék mindegyike 343 méteres szintkülönbséget küzd le és a „Lúčky" kötélpálya szállítási sebessége 5 m/s.

Kulcsfontosságú befektetés a Rotunda panoráma-étterem. Az ikonikus építmény Rum Bárral, panoráma-étteremmel, 3 felsőbb standardú apartmannal, 2 kisebb standard apartmannal, déli terasszal a kötélpálya állomások tetőzetén, önkiszolgáló bárral a földszinten egyedülálló helyszínt nyújt.