Kiállítással és ajándékkártyával ünnepel a 10 éves Liget Budapest – videó

Forrás: turizmus.com

 2023. november 25. 09:46

A Néprajzi Múzeum látogatóközpontjában megrendezett Liget Budapest 10 – A Városliget megújulásának első tíz éve című, ingyenesen látogatható tárlat látványos és interaktív elemekkel eleveníti fel a projekt 10 éves történetének legfontosabb állomásait és eredményeit.

Idén decemberben lesz 10 éve, hogy megszületett a Városliget törvény, amellyel az Országgyűlés döntést hozott a kiemelt nemzeti értéket képviselő Városliget átfogó megújításáról.  A kerek évforduló alkalmából ingyenesen megtekinthető kiállítás nyílt a Néprajzi Múzeumban található látogatóközpontban, amely a megújulás első tíz évének legfontosabb mérföldköveit mutatja be az érdeklődőknek.

A különleges tárlat videók, makettek, installációk, archív fotók segítségével eleveníti fel a Liget újjászületésének állomásait, illetve egy egészen látványos, speciális lentikuláris technológiával (az eljárás lehetővé teszi, hogy ránézeti szögtől függően különböző képeket láthassunk) megvalósított előtte-utána képeken mutatja be azt a jelentős fejlődést, amely az egyes parkelemek, intézmények megújítása során végbement. A kiállításon egy méretarányos maketten és egy látványos videóinstalláción keresztül is megismerkedhetnek a látogatók az egykori Petőfi Csarnok helyén megvalósítandó, a Liget projekt sarokkövének számító Új Nemzeti Galéria tervezett épületével is.

Az ingyenes kiállítás a megújulás első tíz évének legfontosabb mérföldköveit mutatja be az érdeklődőknek

Fotó: Liget Budapest Projekt / Hirling Bálint

A születésnap alkalmából elérhetővé válik a Liget Budapest ajándékkártya, amelyet tetszőleges összeggel feltöltve ajándékozhatóvá válnak a városligeti élmények. Legyen szó akár a Magyar Zene Háza koncertjeiről, a Szépművészeti Múzeum és a Néprajzi Múzeum kiállításairól, vagy akár a Budapest egén időről-időre felemelkedő léghajó, a BalloonFly kipróbálásról, megannyi programra beváltható az ajándékkártya. Az ünnepségsorozat kínálatát gazdagítja még az a limitált ideig elérhető, vezetett parkséta, melyen a látogatók a Liget legszebb épületeit bejárva ismerhetnek meg kulisszatitkokat a projekt első évtizedéről.

"A projekt már most jelentős eredményekkel bír, de még nem ért a végére: a legnagyobb és legfontosabb fejlesztése, az építészeti Nobel-díjat jelentő Priztker-díjas japán SANAA építésziroda által tervezett Új Nemzeti Galéria felépítése még hátra van" – mondta Baán László, a Liget projekt miniszteri biztosa.

A megújuló Városliget - legyen szó akár családi programokról, világszenzációnak számító kortárs épületekről vagy éppen izgalmas kiállításokról – úgy a hazai, mint a külföldi idelátogatók listáján az élmezőnyben szerepel.

"Megerősíti mindezt, hogy az eddig átadott projektelemek látogatottsága már átlépte a 7 és félmillió főt" – emelte ki Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

 

Komplex fejlesztések valósultak meg

Az elmúlt évek során átadták a Városligeti Nagyjátszóteret, a Sportcentrumot és a hozzá tartozó két kilométeres futókört, az Ifjúsági Sportpályákat, valamint a rendkívül népszerű kutyás élményparkokat, megújult a Vakok kertje és a Mőcsényi Mihály Botanikus kert. Felújították a Millennium Háza műemléki épületét, elkészült a Múzeum Mélygarázs, az egykori Felvonulási tér helyén a ligeti Promenád, és megnyitotta kapuit a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum is.

A Városliget fejlesztése során eddig már több mint negyedmillió négyzetméter zöldfelület újult meg, 72.000 négyzetméter burkolt felületet bontottak el, elültettek több, mint ötszáz lombos fát és 130 fenyőt, közel 70.000 cserjét és több mint kétszázezer évelőt.

A 10 éves Liget Budapest Projekt eredményeit bemutató látványos videót itt tekintheti meg: