A 10 legolvasottabb cikk a turizmusban 2019-ben

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2020. január 05. 15:39

Összeállítottuk a turizmus.com toplistáját arról, hogy mely témákat találták olvasóink a legérdekesebbnek 2019-ben. Kajla útlevél, nyaralóhajó, kastélyfelújítás, halálhír és exkluzív interjú a top 10 legolvasottabb cikk között.

Az online szerkesztők mindig izgatottan figyelik a Google Analyticsben, hogy melyik cikk mennyire pörög. Nálunk, a turizmus.com-on jellemzően a legtöbb kattintást elérő cikkek között vannak a karrier- és a céges hírek, az új szállodanyitások, vagy éppen a turizmust érintő jogszabályi változások. Előzetesen az esztendő legolvasottabb hírei közé vártuk a Thomas Cook csődjét, a dél-koreai turistákat ért tragikus dunai hajóbalesetet és az 5%-os szálláshelyi áfa bejelentését. A statisztika azonban (részben) rácáfolt a várakozásainkra.

Nézzük hát, hogyan alakult a top 10-es cikklista 2019-ban, mit olvastak legtöbben a turizmus.com-on.

 

1. Hol kérhető utólag Kajla útlevél?

Némi meglepetésre egy kölyökkutya került az élre, név szerint Kajla, aki a Magyar Turisztikai Ügynökség júniusban indított országos kampányának „arca". A kampány célja, hogy az alsó tagozatos iskolások jobban megismerjék hazánkat, a bejárt helyszíneken pedig pecséteket gyűjthetnek az ún. Kajla útlevélbe. Nos, a statisztikai szerint olvasóinkat leginkább az foglalkoztatta 2019-ben, hogy ha a gyermekük nem kapta meg az iskolában, akkor hol kérhetnek utólag Kajla útlevelet?

A kisiskolások Kajlát, a vizslakölyköt követve ismerhetik meg jobban Magyarországot

Fotó: kajla.hu

 

2. Nyaralóhajó-program indul a Tiszán

2019 legelején jelentették be, hogy az év során próbaüzemben elindul a Felső-Tiszán a nyaralóhajó-program. A Nyugat-Európa számos országában már népszerű üdülési forma iránti fokozott hazai érdeklődést jelzi az is, hogy webolalunkon az esztendő második legolvasottabb cikke lett a programot bemutató írás.

A képen látható sorozat hajói érkeznek a Felső-Tisztára

Fotó: Nicols

 

3. Felújították a turai kastélyt

Júliusban írtunk arról, hogy teljes körű felújítását követően ősszel fogadhatja első vendégeit a BOTANIQ Turai Kastély, amelyet az enyészettől mentett meg az új tulajdonos. Az exkluzív rendezvényhelyszínként és szállodaként újranyíló kastélyt bemutató cikkünket is nagyon szerették olvasóink.

A felújított turai kastély

Fotó: BDPST Group

 

4. Búcsú Halász Ferenctől

Májusban elhunyt Halász Ferenc, aki hosszú évekig vezette a szelestei Festetich Kastélyszállót. Bizonyára olvasóink közül is sokan személyesen ismerték a szakembert, akitől a Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetsége vett búcsút a turizmus.com-on oldalán.

Halász Ferenc kiváló zenészként tangóharmonikán játszott

Fotó: saját fotó

 

5. Itt a Hunguest Hotel Sóstó menedzsmentje

Egy új szálloda mindig sok kattintást vonz, így az október 25-től vendégeket fogadó Hunguest Hotel Sóstó megnyitásáról szóló cikkünket is rengetegen olvasták. Azonban még többeket érdekelt – és ezzel toplistánkon az ötödik helyre került – a szálloda menedzsmentjét bemutató cikkünk, amelyből megismerheti Nyíregyháza legújabb, négycsillagos szállodájának vezető beosztású munkatársait.

Fekete Gyula szállodaigazgató köszönti a Hunguest Hotel Sóstó első vendégeit

Fotó: Hunguest Hotels

 

6. 2020-tól 5%-os szálláshelyi áfa

Több évtizedes álma vált valóra a szakmának, amikor Varga Mihály pénzügyminiszter a május 30-án bemutatott 13+1 pontból álló gazdaságvédelmi csomag részeként bejelentette: 18-ról 5 százalékra csökken a szálláshely-szolgáltatás áfája 2019. január 1-jétől. A téma fontossága a kattintások számában is megmutatkozott.

 

7. Módosult a szálláshelyek működését szabályozó rendelet

Toplistánk következő helyére egy jogszabályváltozás került. A június végén megjelent 155/2019. (VI. 27.) Kormányrendelet nemcsak rendet tett a szálláshely-szolgáltatással kapcsolatos fogalmak terén, hanem reflektált az ágazatban az elmúlt tíz évben végbement változásokra is. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb módosításokat.

 

8. Exkluzív interjú Békefi Veronikával

A brit Thomas Cook korábban elképzelhetetlen csődje az egész világon megrengette az utazási piacot. A fizetésképtelenség szeptember 23-i bejelentését követően leányvállalatai egymás után dobták be a törölközőt az európai piacokon, a magyarországi Neckermann azonban megmenekült. Az anyacég csődje után hat nappal a turizmus.com-nak adott először exkluzív interjút Békefi Veronika, a Neckermann Magyarország ügyvezetője, a cikket több országos médium is idézte.

Békefi Veronika, a Neckermann Magyarország ügyvezetője

Fotó: Boda Szilvia

 

9. Charterjárat indul a Kanári-szigetekre

November végén kaptuk a hírt, hogy a ViaSale Travel 2020 júniusától 16 héten át charterjáratot indít Budapestről a Kanári-szigetek két tagjára: Gran Canariára és Fuerteventurára. A hiánypótló járatra bizonyára nagy lesz a kereslet, erre lehet következtetni cikkünk népszerűségéből is.

A Kanári-szigetek egyre népszerűbb a magyar utazók körében

Fotó: ViaSale Travel

 

10. Eladta a Gellért Hotelt a Danubius

Júniusban bombaként robbant a hír, hogy elkelt a Gellért Hotel. Budapest ikonikus szállodáját egy pénzügyi befektető vásárolta meg a Danubiustól, az új tulajdonos, az Indotek Group néhány éven belül ötcsillagos szállodaként szándékozik megújítani a Gellértet.

A felújításig változatlanul a Danubius üzemelteti a Gellért Hotelt

Fotó: Danubius Hotels

Bizonyára számos izgalom és érdekes szakmai hír vár bennünket az új évben is. Ne maradjon le róluk, tartson velünk 2020-ban is!