Rekordszámú látogatót fogadtak kastélyaink és váraink idén nyáron

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 02. 15:38

A tavaly nyári számokat közel megduplázva, májustól augusztus végéig több mint 310 ezren látogatták meg a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. műemléki helyszíneit – közölte Glázer Tamás ügyvezető igazgató.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram koordinációjában a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. által folyamatosan újulnak meg a kastélyok és várak Magyarországon. Az összesen 30 projekthelyszínből 14-et a NÖF maga is üzemeltet.

A 2021-es évben hat megújult helyszín nyithatott meg, elsőként a tatai Esterházy-kastély, majd azt követően a nádasdladányi Nádasdy-kastély és a szögligeti Szádvár, Füzérradványban a Károlyi-kastély, Sümegen a Püspöki Palota, valamint a bajnai Sándor-Metternich-kastély.

A sikerrel záruló fejlesztéseknek köszönhetően idén már az első negyedévben átadtak három helyszínt, a majki Kamalduli Remeteséget, az azóta is rendkívüli népszerűségnek és a legnagyobb látogatottságnak örvendő szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt, valamint Dobán a Somló-várat. Év végéig átadják Dégen a Festetics-kastélyt, melynek egyedülálló angolparkja jelenleg is látogatható, valamint a nagyvázsonyi Kinizsi-várat és a szigetvári várat is.

Tavaly decemberben adták át a felújított bajnai Sándor-Metternich-kastélyegyüttest és parkját

Fotó: NÖF

A kihívásokkal teli, mégis sikeres 2021-es év után idén minden eddiginél több érdeklődő volt kíváncsi Magyarország épített örökségére. A nyári szezon zárultával idén augusztus 31-ig közel 500 ezer látogató fordult meg a NÖF által üzemeltetett műemlékekben országszerte,ami 70 százalékos növekedésnek számít a 2021-es teljes évi adatokhoz viszonyítva.

Töretlen sikerrel működik Tatán az Esterházy- és Nádasdladányban a Nádasdy-kastély, melyek havonta átlagosan tízezer látogatót fogadnak, de rendkívüli eredményről számolt be az Edelényi Kastélysziget, a füzérradványi Károlyi-kastély, valamint a Siroki vár is - közölte a NÖF

Glázer Tamás szeptember 2-án, Bajnán a Sándor-Metternich-kastélyban fogadja a NÖF egymilliomodik látogatóját

Fotó: NÖF

A NÖF által üzemeltetett létesítményekben 2021 májusától, a járványügyi korlátozások megszűnésétől a 2022-es nyári szezon végéig másfélszeresére nőtt a látogatottság.

Glázer Tamás ügyvezető igazgató szeptember 2-án a bajnai Sándor-Metternich-kastélyban köszöntötte a NÖF egymilliomodik látogatóját, a 2020. január elején elfogadott új értékesítési stratégia bevezetése óta számítva.

Jelenleg a társaság portfóliójába tartozó 20 műemlék épület látogatható a nagyközönség számára.