A fürdővárosokban többet költenek SZÉP-kártyával

Forrás: turizmus.com

 2019. június 16. 16:11

A magánszálláshelyek a termálfürdővel rendelkező városokban tapasztalják a legnagyobb növekedést a Széchenyi Pihenőkártya forgalmában.

A SZÉP-kártya turisztikai hatásait körbejáró cikksorozatunk korábbi részeiben megírtuk, hogy a nagy szállodaláncoknál, a Danubius Hotelsnél, a Hunguest Hotelsnél és az Accent Hotelsnél egyaránt megugrott az első negyedévben a SZÉP-kártya forgalma, amely a cafeteriarendszer ez év eleji átalakítása nyomán a legnépszerűbb elemek közül egyedül tarthatta meg adómentességét.

De nem csak a szállodákban népszerű a kártya. Az elmúlt években folyamatosan növekszik a falusi vendégházakban is a Széchenyi Pihenőkártyával fizető vendégek száma.

Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, mi a helyzet a magánszállásadóknál?

A Magánszállásadók Országos Szövetségének tapasztalatai szerint a tagságukhoz tartozó 42 ezer szállásadó mintegy 80-90 százaléka fogadja el a Széchenyi Pihenőkártyát. Mörk László, a szövetség elnöke a Turizmus.com Magazinnak elmondta, hogy 2019 elejétől már tapasztalják a SZÉP-kártya-használat élénkülését a tavalyi év azonos időszakához képest, de a különbség egyelőre nem számottevő. Az viszont egyértelműen látszik, hogy a termálfürdővel rendelkező városokban – Hévízen, Egerben, Hajdúszoboszlón, Bükfürdőn – a legnagyobb arányú a növekedés.

Ezt a tendenciát erősítette meg lapunknak Lajkó Ferenc, a Hévízi Szobakiadók Szövetségének elnöke is, aki úgy tapasztalta, hogy a fürdővárosban az év első hónapjaiban a vendégek nagyobb arányban fizettek SZÉP-kártyával, mint korábban, és sokan előleget is utaltak róla.

Hévíz magánszálláshelyein is többen fizettek idén SZÉP-kártyával

Fotó: Hévíz Az Élet Forrása Facebook-oldala

„Azt azonban nem tudom megítélni, hogy a bérek látványos emelkedése, vagy a Széchenyi Pihenőkártya kedvezményes adózása okozza-e a forgalomélénkülést – fűzi hozzá a Magánszállásadók Országos Szövetségének elnöke –, biztosabbat talán majd néhány hónap elteltével mondhatunk.”

A szepkartyam.hu szerint az országban ma már több mint 24 ezer elfogadóhelyen lehet SZÉP-kártyával fizetni.

Cikksorozatunkat folytatjuk.