Budapest Airport: 16,2 millió utas, 135 ezer tonna áru 2019-ben

Forrás: turizmus.com

 2020. január 11. 20:27

Történetében először több mint 16 millió utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2019-ben. Az év során 33 új járatot köszöntöttek, a fel- és leszállások száma meghaladta a 122 ezret, a cargo forgalom pedig a 135 ezer tonnát.

A Budapest Airport 2019-es éve újabb rekordot hozott. A ferihegyi repülőtér összesen 16 173 489 induló és érkező utast kezelt, 8,8%-os forgalomnövekedést regisztrálva az előző évhez képest. A forgalomnövekedés mértéke így az elmúlt öt évben elérte a 64%-ot. Ezzel a budapesti repülőtér továbbra is Kelet-Közép Európa egyik leggyorsabban fejlődő légikikötője; a fejlődés üteme több mint kétszerese az európai repülőterek évi 4%-os növekedési átlagának – írja a Budapest Airport tavalyi évét összegző közleményében.

 

Célállomások, új járatok

A legnépszerűbb útvonalak listáját változatlanul toronymagasan London vezeti: minden kilencedik ferihegyi utas Budapest és az angol főváros között utazott.A budapesti légikikötőből 49 légitársaság segítségével 49 ország 135 városába, összesen 153 repülőtérre lehetett eljutni közvetlenül múlt évben. A tavalyi év a tengerentúli légi összeköttetések terén az ázsiai desztinációkat erősítette, 50%-kal növelve a Budapest és Ázsia között elérhető ülőhelyek számát.

December 27-én köszöntötték az év 16 milliomodik utasát

Fotó: Budapest Airport

Új járat indult Sanghaj, Szöul, Csengtu, Csungking és Sanya irányába is. A tengerentúli, hosszú távú járatokon több mint egymillió ülőhely volt elérhető Budapestről 2019-ben.

 

Digitális innovációk

Az elmúlt két évben a Budapest Airport több mint 50 milliárd forintot fordított fejlesztésekre. 2019 repülőtéri újításai a digitális innovációkról szóltak, amelyekről itt írtunk. Ezeknek köszönhetően jelentősen felgyorsult a biztonsági ellenőrzés folyamata, az utasok pedig már az elektronikai eszközöket is a kézipoggyászban tarthatják az ellenőrzés alkalmával.

Már Ferihegyen sem kell kivenni a kézi poggyászból a laptopot a biztonsági ellenőrzéskor

Fotó: Budapest Airport

Az üzemeltető közleménye szerint a várakozási idő a forgalmasabb időszakokban is 15 perc alá csökkent, ami nemzetközi viszonylatban is rövidnek számít.

 

Repülőgép-forgalom

Az utasforgalom szárnyalása mellett mérsékelten, de nőtt a fel- és leszállások száma is Budapesten. Ugyanakkor a 2006-ban beállított, közel 127 ezer repülési műveletet jelentő eddigi rekordot még idén sem éri el Ferihegy forgalma; 2019-ben összesen 122 814 fel-és leszállás történt. Ennek oka a légi szállítás fejlődésében keresendő; ma már jóval nagyobb befogadóképességű és modernebb repülőgépekkel, valamint sokkal magasabb kihasználtsággal közlekednek a légitársaságok, mint 10-15 éve.

 

Cargo

A tavalyi év folyamán 135 521 tonna légi teherárut kezelt a Budapest Airport. A 16 milliárd forintból megépült BUD Cargo City idén januárban kezdte meg működését. A Kelet-Közép Európa kereskedelmi kapujaként funkcionáló logisztikai központnak köszönhetően évi 150 ezer tonnáról akár 250 ezer tonnára emelkedhet a repülőtér teljes cargo kapacitása.

 

Fenntarthatóság

Tavaly az egy utasra jutó szén-dioxid kibocsátás közel 20%-kal csökkent az előző évhez képest. Ez részben a repülőtér-üzemeltető fenntarthatósági és energiaracionalizálási törekvéseinek köszönhető, részben pedig az egyre környezettudatosabb, modern repülőgépek elterjedésének.

Múlt évben több mint 1,2 millió utas, vagyis a teljes forgalom mintegy 7,5%-a Airbus A321neo típusú repülőgéppel utazott, amelyek közel 50%-kal csendesebbek és nitrogén-oxid-kibocsátásuk is feleannyi, mint a korábbi típusoké.

A budapesti repülőtér más második éve, 2019-ben is megőrizte karbonsemleges minősítését; ezzel a régió első és egyetlen ilyen légikikötője – írták.