Festői környezetben ellenőrizhetjük pulzusunkat két új kardioösvényen

Forrás: turizmus.com

 2024. március 02. 13:47

Az iszkaszentgyörgyi kastélyparkkal bővült tovább a Budapesti Szent Ferenc Kórház szív- és érrendszeri megelőzésért létrehozott kardioösvény-programja.

A kórház "Út az egészséghez" elnevezésű programja keretében eddig országosan kilenc helyszínen létesített egészségmegőrző és rehabilitációs célú túraösvényeket, mely az egészségesek esetében a megelőzést, a szív-érrendszeri, illetve magasvérnyomás-betegséggel élők, cukorbetegek esetében pedig a szövődmények kialakulásának megelőzését, késleltetését célozza.

Iszkaszentgyörgyön mostantól két új útvonallal szolgálják a helyi és környékbeli lakosságot. A legújabb tanösvény része annak a továbbfejlesztésnek, melynek keretében a megelőzést céljául kitűző Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság támogatásával egyre több helyen lesz elérhető ez az egészségügyi visszajelzést is nyújtó mozgásprogram.

Országosan egyre több helyszín közül választhat, aki kipróbálná a budapesti kardiológiai rehabilitációs központ által megálmodott programot. Változatos terepviszonyok között különböző nehézségi fokú pályákat kínálnak, hogy mindenki találjon lakóhelyéhez közelit és erőnlétének megfelelőt. A program túrára invitálja a lakosságot, melynek teljesítését követően visszajelzést kaphatnak egészségi állapotukról.

Iszkaszentgyörgyön mostantól két új útvonallal szolgálják a helyi és környékbeli lakosságot

Fotó: Budapesti Szent Ferenc Kórház

 

A program kijelölt ellenőrzőpontokon pulzusmérésre szólít fel, a mért egészségügyi adatokat pedig utólag egészségügyi szakemberek értékelik ki. Azoknak, akiknél eltérő, kockázatot jelentő értékeket észlelnek, javasolják az illető számára a kivizsgálást. A Szent Ferenc Kórház orvosai az elmúlt években több, mint ötven embernél bukkantak rá olyan betegségre a tanösvények segítségével, ami orvosi beavatkozást igényelt.

Az iszkaszentgyörgyi tanösvény sokak összefogásával: a Budapesti Szent Ferenc Kórház szakmai irányításával, az Iszkaszentgyörgyi Önkormányzat gondozásában és tehervállalásával, az erdei kialakítás terén a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. és a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. engedélyével és a Gajavölgy Egyesület közreműködésével, az egészségügyi kiértékelés terén pedig a Velencei Szakrendelő együttműködésével valósult meg.