Kizöldülnek a busz- és villamosvárók Bécsben

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 22. 17:28

Vadszőlővel futtatják be Bécsben az utasvárók oldalát és tetejét, hogy árnyékot nyújtsanak a várakozóknak. Az újfajta utasvárók első prototípusát már át is adták.

Kísérleti jelleggel egyelőre öt utasvárót zöldítenek ki az osztrák fővárosban, hogy ezzel is csökkentsék a hősziget-jelenséget a városban. A busz- illetve villamosváróknak nemcsak az oldalát, de a tetejét is bezöldítik, hogy a lombtető árnyékot nyújtson a várakozóknak, illetve a környezetét is hűtse a levelek párologtatása és az árnyékolás révén.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a már meglévő utasvárók hátuljához kívülről két 120 centiméter széles és 60 centiméter magas, beépített víztárolóval felszerelt virágtartót rögzítenek, amelyeket jó minőségű ültetőközeggel töltenek fel.

Az első kizöldített villamosváró Bécsben, a Franz Josefs Kai-on

Fotó: PID / Christian Fürthner

Ezekbe jönnek az ötméteres japán vadszőlők, amelyek gyors növekedésüknek köszönhetően hamar befutják a házikók tetejét. Azért  választották ezt a megoldást, mert ez bármilyen típusú utasvárónál alkalmazható.

Bécsben számos olyan busz- és villamosváró van, amelyek régiek, illetve domború a tetejük, így azok a formájuk miatt vagy statikailag nem bírnak el egy klasszikus zöldtetős beültetést.

A növényeket a bécsi kertészeti vállalat, a Wiener Stadtgärten gondozza az egyéves tesztidőszak alatt.

Bécsben városszerte összesen 2 200 busz- és villamosváró található, amelyeket a Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien megbízásából a Gewista cég üzemeltet.

Szeretnék, ha a jövőben az utasvárókat már eleve úgy terveznék, hogy alkalmasak legyenek a zöldtetős megoldásokra, a Wiener Linien ötletpályázatot írt ki.

Az építészek, kertészek és ötletgazdák 2019. október 10-ig nyújthatják be pályázatukat, a legjobb koncepcióra pedig jövőre közbeszerzési eljárást írnak ki.

Kapcsolódó cikkek