Klímavédelmi hőségtérképet készített Bécs

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 08. 12:00

Az osztrák főváros tudatos intézkedésekkel igyekszik ellensúlyozni a klímaváltozás negatív hatásait.

Legutóbb elkészíttette a város hőségtérképét, és klímavédelmi területek létrehozása mellett döntött. Ezeken a területeken az új építésű épületeknél már egyáltalán nem alkalmaznak fosszilis energiahordozókat.

A fotón Birgit Hebein főpolgármester-helyettes, Peter Kraus képviselő és  Bernd Vogl ügyosztály-vezető

Fotó: Klímavédelmi területek © PID/Christian Fürthner

Se olajra, se földgázra nem lesz szükség abban az évi 8000 új építésű önkormányzati lakásban, amelyek Bécs újonnan kialakított klímavédelmi területein épülnek a következő években. A globális felmelegedés mérséklésére ezekben az épületekben hűtésre, fűtésre és meleg víz előállítására megújuló energiaforrásokat használnak majd, mint például a napenergia vagy a biomassza.

Bécs külvárosában már működik egy ilyen lakóépület, ahol a fűtéshez és a klimatizáláshoz geotermikus energiát használnak, a hőszivattyút pedig szélenergia működteti.

Az osztrák főváros 2020 közepéig számos ilyen területet alakít ki a kerületekben, ahol a jövőt a megújuló környezetbarát energiahordozók jelentik és a környezet adta adottságok kerülnek előtérbe.

Ezeken a területeken a fosszilis energia felhasználása már a múlté, és ez éppúgy vonatkozik a középületekre mint a lakóházakra.

Bécs elkészíttette a város hőtérképét is, hogy megtudja, hol vannak a legforróbb területek, hol található a legkevesebb zöldterület, és hol él a gyermekek és idősek többsége. A kánikulai napok ugyanis őket viselik meg a legjobban. Kiderült, hogy a város legforróbb területei Favoritenben, Ottakringben, a Landstraßén és Margaretenben találhatók, mintegy 47 ezer gyerekkel és időssel.

Hőségtérkép

Fotó: Stadt Wien/Energieplanung

"Ezeken a területeken gyors, rövid távú intézkedéseket tehetünk, másrészt ügyelünk arra, hogy a hosszú távú projektek során fákat ültessünk, padokat állítsunk fel a pihenéshez és a beszélgetéshez, zöldterületeket létesítsünk és vízi játszótereket alakítsunk ki" – nyilatkozta Birgit Hebein főpolgármester-helyettes.