Szurcsik József-kiállítás nyílik csütörtökön a Műcsarnokban

Forrás: MTI

 2024. február 29. 15:13

Szurcsik József Munkácsy-díjas képzőművész elmúlt negyven évére visszatekintő kiállítás nyílik A varázsló kertje címmel csütörtökön Budapesten, a Műcsarnokban.

Szegő György, a Műcsarnok művészeti vezetője a csütörtöki sajtóbejáráson az Álló önarckép című festményre hívta fel a figyelmet. Mint fogalmazott, a szegedi kisképző egyik leselejtezett padjára 1976-ban készült mű megmutatja Szurcsik József ars poeticáját, amelynek lényege a művészet szabadsága.

Szurcsik József összegző kiállítása bemutatja a legfontosabb alkotói korszakok jellegzetes műveit: korai grafikákat, ceruzarajzokat, lemezborítókat, valamint az olaj-karton festményeket - ismertette Kondor-Szilágyi Mária kurátor.
A tárlat anyagát négy téma köré rendezték: Rendszerváltó panoptikum, Lélek geometriája, Fekete-fehér kor, valamint Nyugtalan idők címmel - mondta a kurátor.
A kiállításba érkezőket a címadó festmény, az 1995-ben készült A varázslók kertje fogadja. A képen a buja ornamentika előtt lefelé fordított kúpforma lebeg a térben, két szélén két arc türemkedik ki a képzőművész 1990-es évek elején festett műveihez hasonló módon - magyarázta a kurátor.

A Rendszerváltó panoptikum terében a korai grafikai munkák mellett festmények szerepelnek, köztük az Álló önarckép is. A kurátor emlékeztetett, hogy Szurcsik József grafika szakon végzett a Képzőművészeti Főiskolán, ezért pályafutása során szinte minden műfajt kipróbált, készített szitanyomatot, tusrajzot, rézkarcot, litográfiát, valamint újabban  computergrafikát is, amelyből a Fekete-fehér kor térben láthatók példák - mondta a kurátor.

A varázsló kertje című kiállítás április 7-ig látogatható a Műcsarnokban

Fotó: Műcsarnok

A Rendszerváltó panoptikum egység vitrineiben alkalmazott grafikai munkák szerepelnek: lemezborítók, könyvillusztrációk, amelyek fontos szegmensei az életműnek.

Kondor-Szilágyi Mária elmondta: a Lélek geometriája teremben látható műveken az emberi viszonyok plasztikus ábrázolása figyelhető meg, de megjelennek a jellegzetes Szurcsik-motívumok is, az arcélek, a csapda, a spirál, geometriai alakzatok, a hiány, vagy például a tájba helyezett építészeti mintázatok.

Szurcsik művészetében kiemelkedő motívum még a lebegés, amelyet a Helios és a Styx című munkái képviselnek a kiállításban. Egy másik vitrinben olyan festett tárgyakat állítottak ki, amelyekhez személyes történetek fűződnek: egy faág, amely pár hónapig a műterem ajtó kitámasztására szolgált, ecsetek, spaklik és fűrész - sorolta a kurátor.

A kiállításban tetten érhető a művész sokféle anyaghasználata is, erre példa három nagyméretű textilre készült szénrajza Éjszaka, Délután és Hajnal címmel.

A Nyugtalan idő terében az utóbbi évek alkotásai kapnak hangsúlyt: a színes, elképzelt tájképek, vagy a Danse Macabre-sorozat - hívta fel a figyelmet Kondor-Szilágyi Mária.

A varázsló kertje című kiállítás április 7-ig látogatható.