Sikeresek voltak az elmúlt évek aktív turisztikai fejlesztései

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2014. december 19. 14:19

Megjelent a Turizmus Bulletin szakmai és tudományos folyóirat XVI. évf. 3–4. dupla száma.

A tanulmányok értékes következtetésekkel támogatják a döntéshozókat, szolgáltatókat a tekintetben, hogy a magyarországi turizmus jelenleg tapasztalható kedvező mutatói mely területeken, milyen módszerekkel javíthatóak tovább.
A Magyar Turizmus Zrt. gondozásában publikált folyóirat online formátumban, ingyenesen érhető el a társaság szakmai oldalain. Ízelítő a tartalomból:

  • A Piac- és országtanulmányok rovatban olvasható tanulmány egy többéves kutatási projekt eredményeit összegzi. A magyar lakosság belföldi rokon- és barátlátogatásairól szóló írás bepillantást nyújt a turisztikai döntéshozók számára sok esetben láthatatlan szegmens jellemzőibe.
  • A Turisztikai termékek rovat fókuszában az aktív turizmus áll, ezen belül is kiemelten a kerékpáros turizmus és a természetjárás. Az elmúlt évek aktív turisztikai fejlesztéseinek sikerét jelzi, hogy az utazók körében is egyre népszerűbbek az olyan tevékenységek, mint a kerékpározás vagy a természetjárás.
  • A Turizmusmenedzsment rovat ezúttal különösen gazdag: az öt tanulmány mindegyike aktuális témát jár körül. A balkáni wellbeing és turizmus kapcsolatát tárgyaló írás a magyarországi turizmus számára is hasznos információkkal szolgál a versenytárs úti célokról.
  • Az Élmény, élménygazdaság, élménytársadalom és turizmus című írás olvasmányosan vezeti végig az érdeklődőket az élménnyel kapcsolatos, több évtizedet felölelő szakirodalom főbb következtetésein. A turisztikai élményteremtés koncepciói a gyakorlatban című tanulmány pedig szerves folytatása a 2014/2. számban megjelent írásnak: a szerző ezúttal saját primer kutatásának eredményei segítségével szemlélteti az élményteremtés megvalósulását a budapesti városnézést szervező irodák esetében.
  • A rovat desztinációmenedzsmenttel foglalkozó írása a szakemberek számára több szempontból is aktuális. A rovatban található összefoglaló betekintést nyújt a dániai professzionális TDM szervezetek életébe, felépítésébe és döntéshozatalába. A dániai felülről és alulról egyaránt építkező rendszer működése a hazai szakemberek számára is tanulságokkal szolgálhat.
  • Végül, de nem utolsósorban a rovatot egy, a magyarországi szállodák innovációs gyakorlatát feltérképező tanulmány zárja. A primer adatgyűjtésen alapuló cikk rávilágít arra, hogy a szállodák hogyan értelmezik az innovációt, illetve hogy milyen újításokat alkalmaznak, elsősorban a vendégek elégedettségének növelése érdekében.
  • A Tények és előrejelzések rovat első cikke a KSH által 2004 óta rendszeresen, azonos módszertannal, a lakosság belföldi többnapos turisztikai célú utazásairól végzett nagymintás adatgyűjtésének eredményeibe enged bepillantást. Ugyancsak itt kapott helyet a magyarországi turizmus szezonalitásánakelemzése: a tanulmány felhívja a figyelmet a belföldi turizmusban rejlő potenciálra a szezonalitás mérséklésében.
  • A Tallózó rovat ebben a számban is gazdag: ismertetőt olvashatunk a BGF KVIK Turizmus Intézeti Tanszéken folyó TDM-kutatásról és Európa turizmusának 2014. évi alakulásáról. A rovatban a szerkesztők a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége által havi rendszerességgel készített Szállodapiaci helyzetértékelést (a Trend Riportot) és a KSH nemrég publikált, Magyarország turisztikai régiói, 2013 című összefoglalóját ajánlják az olvasók figyelmébe, és beszámolót olvashatunk a XIV. Nemzetközi Tudományos Napokról is. Természetesen a Naptár sem hiányozhat, a 2015. január–augusztus között megrendezésre kerülő hazai és nemzetközi eseményekre invitáljuk az érdeklődőket.

A Turizmus Bulletin szakmai és tudományos folyóiratban megjelenő cikkeket a szerkesztőség mellett anonim szakmai lektor véleményezi. Ezen felül lehetőség van a tudományos elvárásoknak megfelelő, ún. lektorált cikkek elhelyezésére, amelyeket további két anonim lektor értékel.

A folyóirat következő számaiba ezúton is várjuk tapasztalt szerzők és fiatal, a felsőoktatásban vagy a doktori képzésben részt vevő kutatók, valamint a turizmusban érintett gyakorlati szakemberek írásait.

A Turizmus Bulletin szakmai és tudományos folyóirat legfrissebb és korábbi számai a Magyar Turizmus Zrt. itthon.hu oldalán > Szakmai oldalak > Kutatások, statisztikák > Szakmai kiadványok menüpontban érhetők el.