A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz kerülhet a turizmus

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2016. március 01. 22:37

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter március 1-jén, az Országmárka 2.0 című tanácskozáson beszélt arról, hogyan alakulhat át a turizmus állami irányítása.

A miniszter tájékoztatása szerint a kormány március 9-i ülésén dönthet az átalakításról. Rogán Antal kifejtette azt is, a turizmus ágazat előtt álló fejlesztési igény indokolttá teszi, hogy a jövőben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelje a turizmus állami irányítását. Szervezetileg egy önálló, s az ágazattal kapcsolatos valamennyi állami feladatot ellátó ügynökség fogná össze mindazt, sőt annál többet is, mint amit ma az összes, ezzel foglalkozó szervezet tevékenysége lefed. A miniszter szerint kívánatos lenne, ha az ágazat már az új szervezeti rendben kezdené a 2017. évet.

Rogán Antal az Országmárka 2.0 konferencián

Rogán Antal az Országmárka 2.0 konferencián

Fotó: MTI/Mohai Balázs

 

A Design Terminál Akvárium Klubjában tartott tanácskozáson Rogán Antal úgy fogalmazott, hogy az idegenforgalom elmúlt évekbeli látványos növekedéséhez az állam tette hozzá a legkevesebbet. Ezért, a hagyományos állami bürokráciába tagozódó szervezet helyett, egyfajta mini vagyonkezelőre kell bízni a turizmussal kapcsolatos állami feladatokat, s közben hagyni kell, hogy az eddigi fejlődést leginkább generáló vállalkozások még jobban kiteljesedjenek – fogalmazott a miniszter. Más megfogalmazásban, az állam szervezze újjá az eddig is meglévő, de szétforgácsolt forrásait, s úgy állítsa az ágazat szolgálatába. Rogán Antal szerint reális elvárás, hogy a turizmusnak a GDP-hez való hozzájárulása a jelenlegi, 10 százalékot közelítő szintről akár 15 százalékra is növekedjen.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda minisztere elmondta azt is, hogy nem kívánnak szaktárcáknak való feladatokat vállalni, az ő szerepük az új struktúra kidolgozásáig és kormány elé terjesztéséig tart. Hozzátette még, hogy az állam nem szándékozik feladatokat átvenni a vállalkozásoktól, ugyanakkor aktív szerepet akar vállalni egy új országmárka kialakításában.

Rogán Antal hangsúlyozta, hogy a kormány szoros együttműködésre törekszik majd mind a vállalkozásokkal, mind az önkormányzatokkal.

Márkák, brandek építésére koncentrál tehát majd a kormányzat. Rogán Antal hangsúlyozta, hogy országmárkáról sokféle értelemben lehet beszélni. Példának hozta fel, hogy „semmi nem tesz jobbat, mint egy Oscar-díj". Hozzátette, hogy a Saul fiának sikerét nem lehetett ugyan eszerint tervezni, ugyanakkor kifejtette, ha nem lenne új filmtámogatási rendszer, amely azokat a tehetségeket is segíti, akik még nem készítettek filmet, ez a siker sem született volna meg.

A miniszteri megnyitó után négy, egymást követő panelben folytatta a munkáját a tanácskozás. Az ilyen típusú rendezvényeken megszokottól eltérően, egyetlen változás sem volt az előzetesen kiadott programban. Ennek megfelelően a mintegy százfőnyi hallgatóság előtt, Rókusfalvy Pál moderálásával, az alábbi tematika szerint zajlott az egész napos tanácskozás.

BUDAPEST A GLOBÁLIS VERSENYBEN
Bienerth Gusztáv – panelvezető (Budapest Barátai Együttműködés)
Káel Csaba (Művészetek Palotája)
Váradi József (Wizz Air)
Hegedűs Attila (BDO Magyarország)
Weyer Balázs (World Music Expo)

NAGYVÁROS, NAGY RENDEZVÉNYEK
Gerendai Károly – panelvezető (Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft.)
Fürjes Balázs (Budapest 2024)
Ganczer Gábor (Hungexpo Zrt.)
Kenesei Tamás (IRONMAN 70.3 Budapest)
Csókay Gergely (Budapest Essentials)

VÁROS ÉS BRAND
Zsidai Zoltán Roy – panelvezető (Zsidai Group)
Szalay-Bobrovniczky Alexandra (Budapest Főváros)
Böszörményi-Nagy Gergely (Design Terminál)
Geszti Péter (ARC)
Papp Regina (We Love Budapest)

NEKEM A BALATON...
Lobenwein Norbert – panelvezető (MOL Nagyon Balaton, VOLT Produkció)
Vitézy Dávid (Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum)
Csapody Balázs (Kistücsök étterem)
Hoffmann Henrik (Magyar TDM Szövetség)
Tucsni László (We Love Balaton)

A négy panelben elhangzottakról következő számainkban tájékoztatjuk olvasóinkat (a Szerk.)