Évadnyitó ébredés Észak-Magyarországon

 2013. február 19. 16:08

Az alsópetényi Prónay kastély adott otthont kedden a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatósága évadnyitó sajtótájékoztatójának, amelyen ismertették a három megye régi és új turistacsalogató attrakcióit, Hollókőtől Aggtelekig.

Az MT Zrt. összefoglalója ITT olvasható.

Az MT Zrt. magyar lakosság utazási szokásait vizsgáló kutatása szerint Észak-Magyarország a harmadik legkedveltebb úti cél a belföldi utazóközönség körében. Tavaly 5,2 százalékkal nőtt az ide látogatók száma - mondta Mártonné Máthé Kinga, az MT Zrt. belföldi igazgatója - a szálláshelyeken pedig (amelyek között feltűnően magas a falusi turizmus keretében működtetett magánszállás) - 5,5 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma.
Ennek 85 százaléka belföldi turistákhoz köthető- az idei cél a belföldi vendégéjszakák számának 2,2 százalékos növelése - a külföldi vendégek közül a szlovákok és a lengyelek számaránya jelentős.
Ehhez kapcsolódik, hogy a  külföldi piacon közös (RMI, TDM-ek és klaszterek) szervezésben Dél-Lengyelországot megszólító kampány keretében mutatkozik be ez a desztináció. Az idei cél a belföldi vendégéjszakák számának 2,2 százalékos növelése.
A közelmúltban gyönyörűen rendbe hozott, Podmaniczky-díjjal kitüntetett, és 2010-ben Europa Nostra díjra jelölt műemlék együttesbe egész Észak-Magyarországról érkeztek a három megye turisztikai attrakcióinak, nemzeti parkjainak, folklór hagyományainak és fesztiváljainak felelős vezetői és turisztikai szakemberei,  hogy beszámoljanak arról, mivel is várják a turistákat az idén. Csupán néhány téma és program a sok közül: színpompás húsvét Hollókőn (ahol "nő nem marad szárazon",) varázslatos cseppkőbarlangok, hucul lovak, zempléni kalandok, interaktív várak, Kék Túra régen és ma, a Mátra másképp, Európai Geoparkok Hete, ökoturizmus és falusi vendéglátás, fejlesztések Zsóry fürdőn, Szilvásvárad Maraton.