Hová tartozzon a turizmus ágazat?

 2014. május 25. 21:13

A június elején megalakuló új kormány összetételéről szinte már mindent lehet tudni, csak azt nem, hogy melyik tárcához kerül majd a turizmus ágazat?

Megmutatjuk, milyen variációk hangzanak el folyosói beszélgetéseken, ugyanakkor, arra kérjük, mondja el Ön is a véleményét, válasszon egyet az öt, leggyakrabban hallott variációból a turizmus.com szavazásán!

Sokan azt tartják a legfontosabbnak, hogy szűnjön meg a kettős irányítás, s a Turisztikai Célelőirányzat kezelése, s vele az Magyar Turizmus Zrt. is kerüljön át a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (NGM).

Mások szerint nem a szervezeti felálláson múlik a turizmus ágazat boldogulása, így is javulnak a számok, minden maradhat a régiben, tehát a szakmai felügyelet az NGM-nél, a nemzeti marketing pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál (NFM).

Megint mások egy egészen új variációban hisznek, nevezetesen, a nemzetközi marketing kerüljön a most alakuló Külgazdasági és Külügyminisztériumba, vonják egy ernyő alá a HITA-val (Nemzeti Külgazdasági Hivatal), a belföldi turizmus pedig, a szakmai felügyelettel együtt maradjon az NGM-nél.

Egy másik, új variáció szerint a nemzetközi marketing kerüljön a miniszterelnökségbe, egy országimázs központ kötelékébe (egy ernyő alatt a Balassi Intézettel), a belföldi turizmussal foglalkozzon egy TDM csúcsszervezet, s csak a szakmai felügyelet maradjon az NGM-nél.

Végezetül, vannak akik azt mondják, mindegy, hová kerül a turizmus, csak szűnjön meg a jelenlegi megosztottság, s a szakmai irányítás és a nemzeti marketing tartozzon ugyanahhoz a tárcához!

Nem ígérhetjük, hogy a kormányalakításnak ebben a fázisában döntően befolyásolhatja a végeredményt a szakmai szavazás, mégis, tegyen meg Ön is annyit, hogy választ egyet a lehetséges variációk közül!