Kultúráról, gasztronómiáról és kongresszusi központról az Utazás kiállításon

 2014. február 27. 19:00

Megváltozott a turisztikai vásárok funkciója – míg korábban az üzletkötés vonzotta a látogatókat, most sokkal inkább a brandépítés a cél, miközben a szervezők vonzó programokkal csábítanak – mondta Somogyi Zoltán, a UNWTO főtitkár-helyettese az Utazás kiállítás szakmai napjának konferenciáján.

Ez utóbbira példaként említette a turisztikai világszervezet által, a londoni WTM-en szervezett miniszteri találkozót, amely az elmúlt években a vásár leglátogatottabb eseményévé nőtte ki magát.

Somogyi Zoltán emellett ismertette a szervezet a világ turisztikai eredményeit összegző Trendriportját, amelyből többek közt kiderül: 2013-ban a várakozásokat meghaladó, 5 %-os növekedés következtében világszerte 1,087 milliárd érkezést regisztráltak. A szakember arról is szót ejtett, hogy a korábbi előrejelzésekkel ellentétben a fejlett világ növekedési üteme még mindig meghaladja a fejlődő világét, ez a trend várhatóan 2016 után fordulhat meg. A UNWTO prioritásairól szólva elmondta: a Golden Book-program keretében bátorítják a világ vezetőit a turizmus társadalmi elfogadására, az országok közötti áramlás könnyítésére – ha a vízumkiadás egyszerűbbé válna, már 5 millióval több munkahely létesülhetne az idegenforgalomban világszerte. (A vízumok tekintetében egyébként Dél-Kelet Ázsia a legliberálisabb, a schengeni zóna viszont nagyon rossz helyen szerepel.) Fontos lenne továbbá, hogy a kormányok ne csupán adótermelőként tekintsenek a turizmusra és pénzügyi bevételekben gondolkodjanak, miközben például az áfa terén általános csökkentés lenne szükséges – épp ezért a UNWTO intelligens adózást szorgalmaz.

A 2013-as rekordév adatainak elemzése után Horváth Viktória, az NGM helyettes államtitkára a régóta várt kongresszusi központ kapcsán hangsúlyozta: Budapest súlya minden szempontból érzékelhető, hiszen a fővárosi vendégéjszakák az összes magyarországi vendégéjszaka 34%-át teszik ki és itt csapódik le az összes külföldi vendégéjszaka 58%-a, miközben itt képződik a külföldiektől származó szállásdíj bevétel 70%-a (68,4 milliárd Ft). És bár Budapest szép helyezést ért el a hivatásturisztikai szervezetek éves listáin, és 2012-ben 2 milliárd forint származott a konferenciaturizmusból, ez az összeg megduplázható lenne egy nagy kapacitású konferenciaközponttal. Ezzel kapcsolatban a kormányhatározat már megszületett, és elindult a szakmai konzultáció Fürjes Balázs kormánybiztossal, a fejlesztést kiemelt kormányzati beruházásként kezelik, hazai források bevonásával.

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese a kulturális turizmus trendjeiről és a Magyar Turizmus Zrt. ehhez kapcsolódó marketingtevékenységéről tartott színes előadást. Ahogy mondta, a turizmus egyéb területén bekövetkezett változások a hazai kulturális turizmus trendjeit is átrajzolták - mind a keresletet, mind a kínálatot tekintve.

Budapest több új, nemzetközi színtéren is jelentős vonzerővel gazdagodott, illetve gazdagodik a közeljövőben (Zeneakadémia, Bálna, Vigadó, Várkert Bazár), és a kulturális élet egyik regionális központjaként jelenik meg a piacon, ami új feladatokat ad a marketingszervezet számára. Az erről szóló kormányhatározat szerint az MT Zrt. többek között az eddigieknél aktívabban vesz részt a Budapesti Tavaszi Fesztivál, valamint a Budapesti Őszi Fesztivál kommunikációjában. Ehhez kapcsolódóan nemzetközi kampányokat szerveztek, hirdetéseket jelentettek meg, tanulmányutakat szerveztek, kitolták - az idei évben már remélhetőleg több mint 10 ezer vendégéjszakát hozó - Budapest Winter Invitation kampány zárását. Április folyamán további kampányok várhatók, szakmai fórumot kívánnak létrehozni.

Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója és Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’OR Akadémia elnöke azt prezentálták, milyen példátlan szakmai összefogással készül az ország a 2016. évi Bocuse d’Or szakácsolimpia európai döntőjének megrendezésére, melyet egyébként kormányhatározat is támogat. A hallgatók információt kaphattak magáról a versenyről, az eddigi hazai eredményekről, a pályázat elemeiről.

Elhangzott: óriási eredmény lenne, ha sikerülne elnyernünk a rendezés jogát. (A döntőt hagyományosan 1000 fős gálavacsora követi.) Az előzetes számítások szerint a versenyhez kapcsolódóan a résztvevők 2,5 millió eurót költhetnek el, 3900 szobaéjszakát realizálhatnak, ami 480 ezer euró bevételt jelenthet. 20 ezer euró vándorolhat a kerületek zsebébe, nem említve azt a lendületet, amit a hazai gasztroturizmus kaphat. Jelenleg hat fiatal magyar séf készül a SIRHA Budapest alatt rendezett magyarországi döntőre, amelynek nyertese Stockholmban mérettetheti meg magát az európai döntőn.

A konferencia utolsó felszólalója, Márta István, a Zsolnay örökségkezelő Nkft. ügyvezetője hangsúlyozta: Pécsett tovább folytatódnak a kulturális turizmust elősegítő fejlesztések. A Középkori Egyetem például március 18-án nyitja meg kapuit. A több egységből álló Zsolnay Kulturális Negyed a tavalyi évben összesen 420 ezer látogatót fogadott.