Turistabusszal a buszsávban?

 2013. november 07. 20:55

Lesz-e turisztikai marketing büdzséje a fővárosnak, létrejöhet-e Budapesten egy szakmai koordináló testület a turizmus érdekeinek védelmére, ki lehet-e alakítani kulturált parkolót a turistabuszoknak, használhatják-e végre a buszsávot a városnéző buszok is?

Többek között ezekre a kérdésekre kívánta felhívni a fővárosi képviselők figyelmét négy szakmai szervezet, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ), a Magyar Beutaztatók Szövetsége (MABEUSZ), a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NIT Hungary) és a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ).

A november 7-én, a főpolgármesteri tárgyalóban tartott fórumon a szakmai szervezetek képviselői bemutattak két lobby filmet. Az elsőt ólvasóink zöme már ismerheti, hiszen azt a Turizmus Kft. mutatta be, még a február elsejei turisztikai évadnyitón. A második erre az alkalomra készült, s kifejezetten a buszos csoportok nehézségeit ismerteti.

 

A filmek levetítése után a négy szakmai szervezet képviselői átnyújtották kéréseiket, kilenc pontban összefoglalva:

 

  1. Budapest turisztikai vonzerejéhez méltó, de legalább Pozsonnyal és Prágával versenyképes nagyságrendű marketing büdzsé biztosítása
  2. Rövid időszakra megállást biztosító, fizetős autóbusz-parkolóhelyek kijelölése a turisztikai nevezetességek közelében
  3. Megfelelő infrastruktúrával rendelkező éjszakai, fizetős autóbusz-parkoló létrehozása a fővárosban
  4. Kijelölt városnéző útvonalak meghatározása a garantált városnéző programoknak
  5. A buszsávok használatának engedélyezése a turistabuszok számára a frekventált városnéző útvonalakon
  6. A Budapesti Karácsonyi Vásár nyitva tartásának biztosítása minden évben november 15-december 31. között
  7. A Bálna mellett található Nehru park rehabilitációja
  8. A szállodahajók és sétahajók kikötési lehetőségeinek biztosítása a Duna mindkét partján, a belvárosi zsúfoltság elkerülése érdekében
  9. Képviselőtestületi határozattal alapítandó, a fővárosi turisztikai infrastruktúrához kapcsolódó feladatokat koordináló és javaslattévő munkacsoport létrehozása a  szakmai szervezetek részvételével, annak érdekében, hogy ne születhessenek a turizmus érdekeit súlyosan sértő vagy veszélyeztető beruházások, intézkedések

A szakmai fórum hű tükre volt annak, mennyire nem érdeklődik a politika a turizmus iránt: egyetlen képviselő sem jelent meg, pedig a főváros által megadott időpontban kerül sor a megbeszélésre.

Mégsem volt hiábavaló az erőfeszítés, mert ügyvezetői, illetve vezérigazgató-helyettesi szinten képviseltette magát a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ, illetve a Budapesti Közlekedési Központ.

Előbbi képviseletében Bán Teodóra sajnálatát fejezte ki, hogy a Karácsonyi Vásár időtartamát a BFTK számára is váratlanul korlátozta az V. kerületi jegyző, egy kormányrendeletre hivatkozva. A BFTK ügyvezetője ígéretet tett arra, hogy a 2014. évi Karácsonyi Vásár előkészítésekor igyekeznek orvosolni ezt a problémát.

A BKK vezérigazgató-helyettese, Markovics Ernő Gábor, valamint a BKK közúti közlekedési divíziójának a vezetője, Szabó Gábor nem sok jóval kecsegtette a résztvevőket a buszsávok ügyében, ugyanakkor megfontolandó ötletnek tartották, hogy a reggeli és az esti csúcsidőszakon kívül engedélyezzék a turistabuszoknak is a gyors sávok használatát, bár, amint jelezték, erre a KRESZ módosítása nélkül nem kerülhet sor.

Buszparkolók kialakítására nyitottak, ehhez várják a területi javaslatokat.

A pesti és a budai alsó rakparton, a hajókikötés körül kialakult áldatlan állapotok megváltoztatására a BKK, illetve a főváros részéről megvan a szándék, azonban nagy kérdés, hogy a legtöbb kikötőt üzemeltető MAHART, immár többségi állami tulajdonban, milyen együttműködési hajlandóságot mutat?

Befejezésül – a fórumhoz, egy bizottsági ülés miatt késve csatlakozó – Csomós Miklós főpolgármester-helyettes nyitottnak mutatkozott egy szakmai koordináló testület felállítására, de kérte, hogy a grémium pontos feladatkörére és összetételére tegyenek javaslatot a turisztikai szervezetek.