Anilogue – A sokszínű, mégis családias filmfesztivál

Forrás: MTI

 2016. november 21. 15:53

Szerdán kezdődik több budapesti helyszínen az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál. Liszka Tamás alapító igazgató a program sokszínűségére a legbüszkébb. "Tizennégy év alatt eljutottunk odáig, hogy a világ minden tájáról özönlenek az animációs filmek" – mondta.

„Csak a rövidfilmes versenyprogramba több mint 1300 filmet neveztek idén, és abból válogattuk ki azt a harmincat, amit a zsűri elé bocsátunk. Az egészestés filmeknél régebben annak örültünk, ha 4-5 filmet be tudtunk mutatni, most 13 új egészestés animáció került a műsorba" – számolt be róla a fesztiváligazgató.

Fotó: Anilogue.com

 

Az Anilogue szerdától vasárnapig rengeteg különleges programmal várja a közönséget. A partnerfesztiválok válogatásait is megtekinthetik a nézők. A svájci Badenből a Fantoche fesztivál hozza el a legnagyobb sikereit, Brüsszelből a Carton d'Or jelöltjeiből kapunk válogatást, de részt vesz egy lengyel, egy cseh és egy szlovák fesztivál képviselője is, akikszemélyesen mutatják be, hogy fesztiváljaikon mely filmek szerepeltek a legjobban.

Az Anilogue nem tartozik a legnagyobb animációs seregszemlék közé, ugyanakkor ez előnyére válik, hiszen a közönségnek lehetősége nyílik családias hangulatban, egy kávé mellett elbeszélgetni a rendezőkkel. A közönség ugyanis a vetítés után találkozhat az alkotókkal, emellett szombat délelőtt az Urániában számos alkotó részvételével szerveznek beszélgetést.

Bill Plympton visszatérő vendége a fesztiválnak, nagyon termékeny alkotó, "igazi csodabogár", különlegesség az amerikai animáción belül is, mert nem hagyatkozik az amerikai stúdiórendszerre, hanem külön úton jár, ahogy Liszka Tamás jellemezte. Plympton animációs látványvilágának és sajátos stílusának világszerte vannak rajongói. A Kaliforniai bosszú különlegessége, hogy a rendező ezúttal a Kickstarteren, közösségi finanszírozással gyűjtötte össze a költségvetést.