AMC és MTÜ: külön utakon

Forrás: turizmus.com

 2016. június 07. 12:42

Az Agrármarketing Centrum kikerül a Magyar Turisztikai Ügynökségtől és önálló szervezetként folytatja.

Az akkori MT Zrt és az AMC összeolvadása három és fél éve történt, de mostanra az AMC már el is költözött a Kacsa utcából. Június 15-től a közösségi agrármarketingért – a közösségi bormarketing kivételével – az AMC felel, a Magyar Turisztikai Ügynökség által foglalkoztatott szakemberek ezentúl az AMC szervezetében folytatják munkájukat.

A 118/2016. (VI. 6.) kormányrendelet szerint:

1. § (1) A (2) bekezdés szerinti feladatok kivételével a közösségi agrármarketing tevékenységhez kapcsolódó állami feladatokat az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. külön jogszabályban meghatározottak alapján látja el, közfeladatként, amely során támogatások nyújtására is jogosult.

(2) E rendelet hatálya nem terjed ki a közösségi bormarketinggel összefüggő feladatokra, erőforrásokra, jogviszonyokra.

(3) Az agrárpolitikáért felelős miniszter az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft.-n keresztül összehangolja Magyarország közösségi agrármarketing tevékenységét, ezzel kapcsolatban a Kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó szervek munkáját, meghatározza a Nemzeti Agrármarketing Program útján a közösségi agrármarketing feladatok ellátását, annak módját.

2. § (1) Az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. – ide nem értve az 1. § (2) bekezdésében meghatározott feladatokat –

jogutódja a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-nek

a) a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. által a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szerv kijelöléséről szóló 154/2011. (VIII. 10.) Korm. rendeletben meghatározott feladatok ellátásával kapcsolatban e rendelet hatálybalépését megelőzően létesített támogatási jogviszonyok,

b) a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. által a fejezeti kezelésű előirányzatok kezeléséről és felhasználásáról szóló 16/2015. (V. 29.) NGM rendeletben meghatározott feladatok ellátásával kapcsolatban e rendelet hatálybalépését megelőzően létesített támogatási jogviszonyok,

c) az a)–b) pont szerinti támogatási jogviszonyokhoz kapcsolódó, valamint az alaptevékenység ellátásához szükséges tevékenységek ellátására vonatkozó polgári jogi szerződések,

d) egyéb, a feladatellátást biztosító polgári jogi szerződések, valamint

e) a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. által a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szerv kijelöléséről szóló 154/2011. (VIII. 10.) Korm. rendeletben meghatározott feladatok ellátásával kapcsolatban e rendelet hatálybalépését megelőzően megszerzett szerzői jogok, licencek és egyéb vagyoni értékű jogok tekintetében.

(2) Az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. által a 2. § (1) bekezdés

a)–b) pontjában meghatározott feladatok ellátásával kapcsolatosan létesített támogatási jogviszonyok tekintetében jogutódként jogosult eljárni

a) a jogosulatlanul igénybe vett vagy visszafizetésre meghatározott támogatási összegek beszedése érdekében;

b) a támogatási jogviszonyokhoz kapcsolódó pénzügyi és szakmai elszámolások tekintetében;

c) a támogatási jogviszonyokhoz kapcsolódó kifizetés, a támogatás csökkentése, a szerződés módosítása, az elállási és felmondási jog, a biztosítékok érvényesítése, valamint a szerződésben meghatározott minden egyéb, a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési és halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó egyes eljárási kérdésekről szóló 2007. évi XVII. törvényben foglalt támogatói feladat tekintetében.

3. § A Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. tulajdonába tartozó, kifejezetten a közösségi agrármarketing feladatok ellátásához szükséges vagyonelemeket 2016. június 15. napjától az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. tulajdonába kell adni.

4. § A közösségi agrármarketing feladatok ellátására a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. által foglalkoztatott személyek a feladatot jogutódként ellátó Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft.-nél a munkáltató személyében bekövetkező változás útján kerülnek továbbfoglalkoztatásra a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény VI. fejezetében foglaltak szerint.

5. § (1) A 2–4. § szerinti jogok és kötelezettségek átszállása a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-vel szemben fennálló követeléseket nem teszi lejárttá, és arra való hivatkozással szerződésszegési igényt vagy biztosíték nyújtására vonatkozó igényt nem lehet érvényesíteni.

(2) A 2. § szerinti jogviszonyokkal összefüggésben 2016. június 15-e előtt indult, folyamatban lévő közbeszerzési eljárásokban, illetve a 3. § szerinti jogviszonyokkal összefüggésben 2016. június 15-e előtt indult, folyamatban lévő közbeszerzési eljárásokban a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. helyébe az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. lép.

(3) A 2. § és 4. § szerinti jogviszonyokkal összefüggésben 2016. június 15-e előtt indult, a 3. § szerinti jogviszonyokkal összefüggésben 2016. június 15-e előtt indult, folyamatban lévő peres és nemperes eljárásokban a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. helyébe az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. lép.

(4) A 2016. június 14-én a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. nyilvántartásában szereplő, a 2. § és 4. § szerinti jogviszonyokkal összefüggő kötelezettségek, illetve a 2016. június 14-én a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. nyilvántartásában szereplő, a 3. § szerinti jogviszonyokkal összefüggő kötelezettségek az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. mérlegébe kerülnek, amelyek annak eredménytartalékát csökkentik. Ezen elemek bekerülési értéke megegyezik az átadáskori nyilvántartási értékével.

(5) A 2. § és 3. § szerinti jogviszonyokkal összefüggő, 2016. június 15-én folyamatban lévő közigazgatási hatósági eljárásokban a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. helyébe az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. lép.

(6) A Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. és az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. a 2–4. § szerinti jogok és kötelezettségek átszállásával kapcsolatosan 2016. június 15-ig átadás-átvételi megállapodást köt.

6. § (1) A Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 66. § (1) bekezdése a következő e) ponttal egészül ki:

[A miniszter az agrárpolitikáért való felelőssége körében előkészíti]

„e) a közösségi agrármarketing tevékenységre – kivéve a közösségi bormarketing tevékenységet –”[vonatkozó jogszabályokat.]

(2) Az R. 124/B. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A miniszter a vendéglátásért való felelőssége keretében előkészíti a vendéglátásra és a közösségi bormarketing tevékenységre vonatkozó jogszabályokat.”

7. § (1) A mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szerv kijelöléséről szóló 154/2011. (VIII. 10.) Korm. rendelet 1. § a) pont aa) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A Kormány mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szervként a jogszabályban meghatározott, pályázat útján igénybe vehető

a) nemzeti hatáskörbe tartozó]

„aa) közösségi agrármarketing tevékenységhez kapcsolódó támogatási jogcímek esetén – a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal hatáskörébe tartozó mezőgazdasági promóciós és marketing tevékenységhez, valamint az ae) alpontban megjelölt tevékenységhez kapcsolódó támogatások kivételével – az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft.-t” [jelöli ki.]

(2) A mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szerv kijelöléséről szóló 154/2011. (VIII. 10.) Korm. rendelet 1. § a) pontja a következő ae) alponttal egészül ki:

[A Kormány mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szervként a jogszabályban meghatározott, pályázat útján igénybe vehető

a) nemzeti hatáskörbe tartozó]

„ae) közösségi bormarketing tevékenységhez kapcsolódó támogatások tekintetében a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-t” [jelöli ki.]

8. § Ez a rendelet 2016. június 15-én lép hatályba.

9. § Hatályát veszti a Magyar Turizmus Zrt. közösségi agrármarketing tevékenységgel kapcsolatos feladatainak meghatározásáról és egyes jogszabályok módosításáról szóló 103/2012. (V. 25.) Korm. rendelet.