Idei nagyrendezvények: bitumenkongresszus és Jehova Tanúi Konferencia

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2024. február 29. 13:34

Eseménydús hónapokra készülnek a rendezvényszervező és -szolgáltató szektor hazai szereplői. Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a turisztikai szempontból is nagy jelentőséggel bíró eseményeket és sportrendezvényeket, melyeket hazánk lát vendégül az idén.

Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül sorra vesszük a Convention Bureau hozzájárulásával megvalósuló, kiemelt kongresszusokat és konferenciákat, bemutatunk néhányat a turisztikai szektor szereplői számára szervezett rendezvények, valamint a jelentős sportesemények közül.

 

Nemzetközi események a BudCB hozzájárulásával

A Budapest Convention Bureau (BudCB) 2024-ben is számos nemzetközi esemény megvalósulásához járul hozzá. A szervezet a legalkalmasabb helyi partnerek és beszállítók megtalálásában, a helyszínek kiválasztásában vagy éppen a járatsűrítések megszervezésében egyaránt támogatást nyújt a szervezőknek.

A rangos események sorát az EPA 2024 (European Congress of Psychiatry), azaz a 32. Európai Pszichiátriai Kongresszus nyitja. A kongresszust mintegy 2500 fő részvétele mellett, 2024. április 6-9. között rendezik meg a Hungexpon. A rendezők célja, hogy elősegítsék a mentális egészség megértését, bemutassák az új ötleteket és megközelítéseket, segítsék ezek elfogadását. A résztvevők a pszichiátria legújabb trendjeit és technológiáit is megismerhetik.

Alig másfél héttel később, 2024. április 16-19. között kerül sor a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpontban az ESGCT (European Society of Gene & Cell Teraphy) Tavaszi Iskolájára. A 3 napos találkozó előadásokat és műhelymunkákat kínál, elsősorban akadémiai hallgatók számára.

Nemcsak az orvosi kongresszusoknak kedvelt színhelye Budapest. A Millenáris ad otthont az idei E&E Kongresszusnak június 19-21. között, az eseményre a szervezők 800-1000 résztvevőt várnak számos országból.

A Millenárison tanácskoznak majd az európai útépítő vállalkozások képviselői

Fotó: eecongress2024.org

Az Európai Aszfaltburkolati Szövetség (EAPA) és az Eurobitume (Európai Bitumen Szövetség) által közösen szervezett kongresszus célja, hogy a bitumen és aszfalt szektorban tevékenykedő vállalatok és szervezetek bemutathassák az új fejlesztéseiket.

Az idei év vallási eseményei közül kiemelkedik a júliusban sorra kerülő Jehova Tanúi Konferencia, melyre közel 30 000 résztvevőt várnak. Az MVM Dome-ban és a Groupama Arénában megvalósuló esemény elsődleges célja a közösség építésének és a hit mélyítésének elősegítése. A program nem csak a közösség tagjai, hanem a hozzá kapcsolódó mintegy 40 ezer vendégéjszaka révén, Budapest számára is emlékezetes lesz.

30 ezer küldöttet várnak a Jehova tanúi ez évi budapesti rendezvényére

Fotó: Jehova tanúi

Mintegy 2500-3000 főt várnak az ISUOG, vagyis a Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Nemzetközi Társaságának (International Society of Ultrasound in Obstetrics and Gynecology) világkongresszusára szeptember 14–18. között.

A DistriPress éves kongresszusa a globális sajtóforgalmazás és -terjesztés szakemberei számára kínál remek lehetőséget az iparági ismeretek frissítésére és a kapcsolatépítésre. A 250 főt vonzó eseményt szeptember 22–25. között a Budapest Marriott Hotelben rendezik meg.

 

Konferenciák turisztikai szakembereknek

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) novemberi közgyűlésén jelentette be, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködve 2024. április 24–26. között szervezik meg a HOTREC – az európai tagországok szállodai és éttermi szövetségeinek ernyőszervezete – közgyűlését Budapesten. A hazai szállodaipar számára presztízsértékű eseményen 36 európai ország szakmai szervezetének összesen 100-120 vezetője vesz részt.

A HOTREC folyamatos kapcsolatot tart fenn az EU Bizottság és Parlament illetékes szervezeteivel, a szektort érintő rendelkezések előkészítésében pedig partnerként vesz részt.

Az MSZÉSZ 2004 óta tagja a szervezetnek és képviseli hazánk szálloda- és vendéglátóiparát nemzetközi téren. Az idei konferencia szakmai programjának a Radisson Blu Béke Hotel ad otthont, az exkluzív vacsorákra pedig a Spoon rendezvényhajón és a Szépművészeti Múzeumban kerül sor. Az eseményen várhatóan téma lesz a fenntarthatóság, a szabályozási környezet aktuális változásai, a rövid távú lakáskiadás, az online disztribúció, a munkaerőhelyzet.A várható, 16 000 résztvevő miatt szintén nagy jelentősége van a TravelWorld szeptember 27–28. között az MVM Dome-ban megrendezendő konferenciájának. A TravelWorld nemzetközi digitális utazási iroda központjai Bécsben, Londonban és Varsóban találhatóak, a foglalási platform felhasználói világszerte foglalhatnak szállásokat a weben és a mobilalkalmazáson keresztül.

Az MVM Dome-ban rendezik meg ősszel a TravelWorld konferenciáját

Fotó: MVM Dome

Mintegy 250 turisztikai vezető részvételével nemzetközi hajózási konferenciát rendeznek 2024 őszén Budapesten. A november 24–27. közötti időszakra tervezett Nemzetközi Dunai Hajózási és Turisztikai Konferencia lehetőséget nyújt a szakembereknek a legújabb trendek és kihívások megvitatására, a dunai hajózás és turizmus jelenlegi helyzetének és jövőbeli kilátásainak megismerésére. Kitűnő alkalom nyílik arra is, hogy a soros magyar EU-elnökség programjához illeszkedve fókuszba kerülhessenek a közép-európai régiós turisztikai együttműködések.

A TravelWorld fóruma és a Nemzetközi Dunai Hajózási és Turisztikai Konferencia megvalósulását szintén segítette a Budapest Convention Bureau csapata.

 

Nemzetközi sportesemények Budapesten

Bár akkora globális jelentőségű nemzetközi sportesemény az idei évben nem várható Magyarországon, mint volt tavaly az Atlétikai Világbajnokság, ugyanakkor idén is otthont ad hazánk több fontos, nemzetközi vonzerővel bíró sportversenynek.

Ahogy a korábbi években már megszokhattuk, 2024-ben immár 39. alkalommal vendégeskedik a Hungaroringen a Formula 1-es mezőny. A 2023-as Magyar Nagydíjat teltház előtt tartották meg, a négy nap alatt 303 ezer néző volt kíváncsi az eseményekre. Az előzetes jegyeladásokat tekintve nagyon valószínű, hogy 2024-ben is megtelnek a magyar versenypálya lelátói – tájékoztatták szerkesztőségünket a szervezők.

Az elmúlt években a Magyar Nagydíjon 75 százalék volt a külföldi és 25 százalék a magyar nézők aránya. A szurkolók nagy része összekapcsolja a nyaralással a versenynézést, Budapest szállodai kapacitása a csúcson van ezekben a napokban. Nem csupán a pályák, hanem Budapest nevezetességei is láthatók a televíziós közvetítésekben, így a viadal az országimázs szempontjából is nagyon fontos.

Megtudtuk: hosszú évek tervezése után végre elkezdődött a felújítás a versenypályán: az első ütemben a főbejárat és a műveleti operatív központ újul meg (kávézó és shop nyílik), a másodikban a főépület és a főlelátó. A munkálatokat az idei futam után kezdik el, ám a paddock kiszélesítése már elkezdődött és a futamig be is fejeződik. A felújítás ezt követően is folytatódik.

Szintén nagy imázsértékkel bír a május 8. és 12. között immár 45. alkalommal megrendezett Tour de Hongrie. Hazánk legrangosabb országúti kerékpáros versenyének karavánja egyszerre vonultatja fel a világ legjobb versenyzőit és mutatja meg a nézőknek az ország természeti és turisztikai csodáit.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) ProSeries kategóriába sorolja a versenyt, mely így nívóban közvetlenül a világ legnagyobb versenyeit, a Tour de France-t vagy a Giro d'Italiát követi – tudtuk meg a szervezőktől. A viadalon 22 profi csapat 132 versenyzője vesz részt a világ minden tájáról. 2023-ban a csapatok és a szervezők 18 magas minőségű szálláshelyen összesen 3500 vendégéjszakát töltöttek el.

Az esemény képei a nemzetközi televíziós közvetítésnek köszönhetően 190 ország másfél milliárd lakójához juthatnak el. A közösségi médiában a verseny híre tavaly 6,1 milliós elérést produkált.

A Tour de Hongrie idén is világsztárok egész sorát láthatja vendégül: a kerékpársport krémjét jelentő WorldTeamek közül nyolc szerepel a mezőnyben. Hazai versenyzőkért is izgulhatunk majd. A verseny 2024-es útvonaláról február végén rántják le a leplet a szervezők, a teljes mezőny előzetes ismertetésére áprilisban várható.

(Írásunk eredetileg a Turizmus.com Magazin 2024. január-februári számában jelent meg. Lapunkra ezen a linken fizethet elő.)