Átlagosan 540 forintot költöttek utasbiztosításra a magyarok tavaly

Forrás: MTI

 2016. január 20. 14:18

Átlagosan napi 540 forintért kötöttek utasbiztosítást a külföldre készülők tavaly, ami alig tér el a 2014-es adattól - közölte saját adataira hivatkozva a Netrisk.hu internetes alkusz szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az utasbiztosítások több mint a harmadát már az interneten kötik meg, az online szerződő ügyfelek 80 százaléka pedig csak az utolsó napokban köt utasbiztosítást: 25 százalékuk 2-3 nappal az utazás előtt, 43 százalék az utazást megelőző napon teszi ezt meg, és további 12 százaléknak csak az utazás napján jut eszébe utasbiztosítást kötni.

Az adatokból az is kiderül, hogy a síbiztosításokért átlagosan 20 százalékkal többet, mintegy 650 forintot hajlandók fizetni az ügyfelek, a magasabb díjak legtöbbször pótlólagos szolgáltatásokat, illetve magasabb térítési limiteket is tartalmaznak. A biztosítók felelhetnek például a pályáról történő mentésért, a felszerelés biztosításáért, illetve különféle kiegészítő kártérítésekért betegség vagy baleset esetén.

A Netrisk.hu szerint a síbiztosítást kötők 78 százaléka Ausztriába utazott sízni, 6-6 százalék vette célba a szlovákai és az olasz sípályákat, további 3 százalék Franciaországba, a fennmaradó 7 százalék pedig leginkább Szlovániában, Lengyelországban, Romániában vagy Svájcban hódolt téli szenvedélyének. A síelők átlagéletkora 34 év volt, a síutakra átlagosan 5 napos utasbiztosítást kötöttek az ügyfelek.

A Groupama Biztosító legfrissebb kutatása szerint a külföldre utazók kétharmada köt általában biztosítást indulás előtt. A külföldre utazók 18 százaléka soha nem biztosítja magát kinntartózkodása idejére. A kutatásból az is kiderült, hogy azok körében, akik utaznak, a minden alkalommal biztosítást kötő nők aránya 16 százalékkal magasabb, mint a biztosított férfiaké. A biztosítás kötésének legfőbb motivációja a válaszadók 73 százaléka szerint az esetleg szükségessé váló orvosi ellátás elérése volt a felmérés szerint.