Az EP jóváhagyta a rövid távú szálláskiadás szabályait szigorító rendelkezéseket

Forrás: turizmus.com

 2024. február 29. 19:39

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén rendelkezéseket fogadott el, hogy egységes és szigorúbb előírásokkal átláthatóbbá és ellenőrizhetőbbé tegyék a rövid távú, turisztikai célú lakáskiadás, ezen belül a magán- és egyéb szálláshely-szolgáltatás szabályozását.

Az Európai Parlament 493 igen szavazattal, 14 ellenében, 33 tartózkodás mellett elfogadott szabályozása egységesíti a rövid távú magán- és egyéb szálláshely-szolgáltatásokkal kapcsolatos adatok gyűjtésének és megosztásának módját. Célja, hogy a jellemzően lakóövezetekbe beékelődő, az EU-s vendégéjszakák több mint 25 százalékát adó szegmens láthatóvá váljon az illetéke tagállami hatóságok számára. Az intézkedéstől elsősorban azt várják, hogy – a konkrét adatokra alapozva − létrejöhessen egy megfelelő jogszabályi környezet, amely a drasztikusan növekvő rövid távú, turisztikai célú lakáskiadás által generált problémákra adhat választ, például a tagállamokban kialakuló lakhatási válságra, a bérleti és lakásárak drasztikus növekedésére, a helyi lakosok életminőségének romlására. Ugyanakkor fogyasztóvédelmi szempontok is vezérelték a döntéshozókat, hiszen a jövőben a turistákat így könnyebb lesz megvédeni a csalárd ajánlatoktól.

A rendelet szerint a rövid távú, turisztikai célú lakáskiadási szolgáltatásokat támogató online platformok felelőssége lesz a jövőben a szállásadók által kötelezően megadandó regisztrációs szám ellenőrzése, valamint a szálláshelyek foglalási adatainak megosztása az illetékes nemzeti hatóságokkal.

Az EU-ban bevezetendő online tagállami regisztrációs eljárások lehetővé teszik majd az illetékes hatóságok számára, hogy azonosítsák a szálláshely-szolgáltatót, a szálláshelyét, és ellenőrizzék adataikat. Az uniós tagállamoknak digitális adatbázist kell létrehozniuk a szálláshely-szolgáltatók tevékenységéről, például a vendégek és a vendégéjszakák számáról. Az online platformoknak biztosítaniuk kell, hogy a szállásadók által megadott információk megbízhatóak és teljeskörűek legyenek, valamint a regisztrációs szám az online felületen is jól látható legyen. A platformüzemeltetőknek szúrópróba szerűen ellenőrizniük kell a szálláshely-szolgáltató által megadott információkat, valamint a regisztrációs számokat. Minden olyan esetben, amikor bebizonyosodik, hogy egy szállásadó érvénytelen vagy csalárd módon megadott regisztrációs számmal végez szálláshely-szolgáltatást, az illetékes, nemzeti hatóságok felszólítják a platformokat, hogy haladéktalanul távolítsák el annak a szolgáltatónak a hirdetését, továbbá büntetést szabhatnak ki a szabályszegőkre.

A jövőben szigorúbban ellenőrzik az uniós tagállamokban a rövid távú szálláskiadókat

Fotó: 123rf.com

Az uniós tagállamok egységes digitális belépési pontokat hoznak létre, amelyen keresztül a regisztrációt működtető nemzeti hatóság a platformok számára ellenőrizhetővé teszi a regisztrációs számokat. A platformok ugyanitt a szállásadók tevékenységéről havonta ún. tevékenységi adatokat közölnek velük, ezen belül a vendégek és vendégéjszakák számáról, a küldő országokról, megadva emellett a szálláshely pontos címét, regisztrációs számát is.

A rendeletet az Európai Unió Tanácsának hivatalos jóváhagyását követően kihirdetik, ezután 20 nappal lép hatályba, majd 48 hónap áll rendelkezésre ennek alkalmazására.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) mindvégig aktívan követte a rendeletalkotás folyamatát, ugyanakkor viszonylag kényelmes pozícióból, mivel a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ 2019-es létrehozásával a rendelet által megkövetelt regisztrációs kötelezettség nem csupán a rövidtávú, turisztikai célú lakáskiadás esetén, hanem Magyarország összes szálláshelyén megvalósult, jelentősen megelőzve ezzel a legtöbb EU tagállamot.Az MTÜ jelenleg is részt vesz abban a munkacsoportban, amely a rendelet technikai megvalósításával foglalkozik.