Rendelet szabályozza, mi mennyi a Kossuth téren

 2014. április 09. 22:08

A vendéglátósok és a forgatócsoportok a zsebükbe nyúlhatnak, ha a Kossuth téren szeretnének teraszt nyitni, vagy forgatni. Rendeletben szabályozta a kormány, hogy mit szabad és mit nem, és minek mi az ára a felújított területen – origo.hu.

Rendeletben szabályozta a kormány a Parlament előtti Kossuth Lajos tér mint kiemelt nemzeti emlékhely használatának rendjét. A keddi Magyar Közlönyben megjelent szabályozás értelmében annak, aki például kereskedelmi tevékenységet akar folytatni, filmet akar forgatni vagy rendezvényt tartana a téren, szerződést kell kötnie a vagyonkezelővel, az Országgyűlés Hivatalával, és fizetnie kell érte.

Egy vendéglátóhely teraszáért napi 500 forintot kell fizetni négyzetméterenként. A film- és televíziós forgatás ára - a hírműsorok kivételével - 150 négyzetméterig napi 1600, afölött 4600 forint négyzetméterenként. Rendezvények, kulturális és sportesemények esetében például egy ideiglenes színpadért és egyéb elkerített területért egy napra 110 forintot kell fizetni négyzetméterenként.

Az origo.hu cikke szerint a vagyonkezelőnek a használati szerződés megkötésekor figyelemmel kell lennie egyebek mellett városképi, műemlékvédelmi, régészeti, közlekedési, környezetvédelmi, közegészségügyi, köztisztasági, kereskedelmi és turisztikai szempontokra.

A rendeletben közzétett felsorolás szerint kivételt jelentenek a teret látogató turistákat kiszolgáló idegenforgalmi tevékenységek, a nemzeti és állami ünnepeken rendezett hivatalos állami, kormányzati rendezvények, a protokolláris események, a közút-, járda- és zöldterület-építéssel, -javítással és -fenntartással, valamint a közlekedésirányítási berendezésekkel, a közművekkel kapcsolatos és más, az emlékhely érdekében végzett felújítási munkák. Ezek esetében nem kell használati szerződést kötni.

A területre állatot bevinni tilos, kivéve a fogyatékossággal élőket segítő kutya, valamint például a tűzszerészek kutyái.